lördag 12 september 2009

The Living DaylightsTitel: The Living Daylights / Iskallt uppdrag
Genre: Action/Äventyr/Thriller
Land: Storbritannien/USA
År: 1987
Regi: John Glen
I rollerna: Timothy Dalton, Maryam d'Abo, Jeroen Krabbé, Joe Don Baker

Handling: Den ryske generalen Koskov flyr till väst med hjälp av James Bond. Koskov påstår att ryssarnas säkerhetstjänst planerar att mörda västerländska spioner...

Omdöme: Den första filmen i serien med Timothy Dalton som Bond där det länge såg ut som det skulle bli Pierce Brosnan som skulle ta över rollen från Roger Moore. Men han blev bunden till TV-serien "Remington Steele" i sista stund. Timothy Dalton fick förfrågan att spela Bond redan i början av 70-talet, men tackade då nej då han tyckte han var för ung för att spela Bond. Han är definitivt en annan typ av skådespelare än Roger Moore och går mer mot Sean Connery-stilen, fast med ett stort problem - han saknar i princip helt charm. Han är hård och bestämd av sig, men känns stel nästan hela tiden.Filmen har i princip bara en Bond-brud och det i form av Maryam d'Abo som spelar Kara Milovy, en cellist i östblocket som är flickvän till general Koskov (Jeroen Krabbé). Hon är en svag Bond-brud som inte kan jämföras med några av de mer framstående i serien. Hennes roll är för det mesta oväsentlig och jag saknar den lite mer sofistikerade Bond-bruden som kan matcha Bond lite mer. Inte heller så konstigt att Maryam d'Abo inte blev något vardagsnamn.Det saknas även en bra huvudskurk då Jeroen Krabbé som Koskov inte har den tyngd man kan förvänta sig av en huvudskurk. Han pendlar mellan att vara en fjant (avsiktligt) och vara lite sliskig, men inget direkt minnesvärt. Istället är det muskelskurken Necros (Andreas Wisniewski) som är filmens bästa skurk då han på ensam hand skapar oroligheter hos brittiska underrättelsetjänsten. Han är en typisk rysk agent, välbyggd med blont hår och har en grym sida. De övriga karaktärerna känns mest tillgjorda och jag känner inte att man kommer in i den här Bond-filmen som tappar allt mer efter en lovande inledning.

Musiken av John Barry är som vanligt storslagen och klassisk Bond, precis som man vill ha det. Men med det sagt är den precis som resten av filmen inte lika minnesvärd som de bästa i serien.

Bondskurk(ar):
Georgi Koskov (Jeroen Krabbé) - 2
Necros (Andreas Wisniewski) - 3
Brad Whitaker (Jon Don Baker) - 2

Bondbrud(ar):
Kara Milovy (Maryam d'Abo) - 2
Linda (Belle Avery) - 2

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
IMDb: 6.7

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar