tisdag 29 september 2009

Mononoke-himeTitel: Mononoke-hime / Princess Mononoke
Genre: Animerat
Land: Japan
År: 1997
Regi: Hayao Miyazaki
Röster: Yôji Matsuda, Yuriko Ishida, Yûko Tanaka, Kaoru Kobayashi

Handling: Balansen mellan människor och gudar har rubbats genom människornas rovdrift av den heliga skogen där gudarna bor. Det är nu upp till prins Ashitaka att återställa det hela.

Omdöme: Hayao Miyazaki har en säregen stil som jag känner igen trots att detta var min andra film av honom (första var Spirited Away). Han kombinerar människor med naturen, djuren, och låter fantasin väckas till liv med massor av färger och karaktärer. Efter det att prins Ashitaka fått en förbannelse över sig är hans enda chans till överlevnad att ge sig iväg in i skogen och försöka hitta den enda som kan häva förbannelsen - "The Deer God". Han har makten att ge eller ta liv, och människor ledda av Lady Eboshi är ute efter hans huvud. På vägen träffar han San som lever och strider med vargarna och även om hon är människa kämpar hon mot människorna som förstör naturen.Det kanske bästa med filmen är de många olika karaktärerna som man låter få tid på sig under filmens första halva. På så vis får man ett bra grepp om vem som är vem och vad de står för. Samtidigt är musiken stundtals mycket bra och bidrar till att ge filmen rätt stämning. Jag gillar bl.a. de små vita varelserna som dyker upp i skogen och snurrar runt på sina huvuden så det klickar. Det är även en ganska brutal film som inte går efter någon utpräglad mall för vad som får och inte får visas i en sån här film. För i grunden är det en fantasysaga, men för vuxna skulle jag vilja säga. Det blir lite för mycket fantasy över det hela under sista delen och det gör att jag tappar intresset allt mer. Såg den japanska originalversionen för övrigt.

Betyg:
IMDb: 8.3

2 kommentarer:

  1. Klart som korvspad att man ser den med de japanska rösterna! Jag älskade filmen och ger den en klockren 4/5 och vid återtitt kan den kanske till och med få en stjärna till! Kodama är underbara (de små skogsandarna).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Henke: Har inte så mycket minne från filmen och jag blandar lätt ihop Miayzakis historier. Förstår om man fångas av filmen så kul att du uppskattade den så mycket.

      Radera