onsdag 14 oktober 2009

Anita - ur en tonårsflickas dagbokTitel: Anita - ur en tonårsflickas dagbok
Genre: Drama
Land: Sverige/Frankrike
År: 1973
Regi: Torgny Wickman
I rollerna: Christina Lindberg, Stellan Skarsgård, Per Mattsson, Ewert Granholm

Handling: En berättelse om en 17-årig nymfomans beteende. Anita känner sig tvingad att ha sexuellt umgänge med alla karlar hon ser. Av detta får hon svår ångest. Tack och lov träffar hon psykologistudenten Erik, som bor i kollektiv.

Omdöme: Filmen inleder verkligen som den värsta svenska sunkfilmen man kan se som visar ett grått och trist Stockholm i början av 70-talet där 17-åriga Anita (Christina Lindberg) förför och har sexuellt umgänge med män efter män, oftast mycket äldre, alkisar, tjocka etc. Direkt efter känner hon stor ångest, men tvingad som hon känner sig söker hon upp nya män. Och hon är väldigt rak på sak med smekningar och sin oskuldsfulla blick och har inga problem att få napp. Hennes föräldrar är idioter som behandlar henne illa och inte märker att hon mår illa. Men så en dag springer psykologistuderande Erik (Stellan Skarsgård) på henne och skapar en stark vänskap med Anita.Erik är det bästa som hänt Anita då han står emot hennes närmanden och kan även bearbeta hennes problem. Trots detta fortsätter hennes sexuella äventyr, men Erik står henne hela tiden nära för att hjälpa henne mot en bättring. Med filmens första halvtimme eller mer så känner man verkligen hur dålig produktion det är. Det är inte bra på något sätt, ingen handling, dialogen är usel, sämre skådespeleri får man leta efter. Anitas föräldrar är dubbade (visar sig att det är franska skådespelare som dubbats) och Anitas "offer" är riktiga pajasar, men charmiga trots allt.Filmen i sig är charmig och skrattretande dålig så man nästan bara kan skaka på huvudet. Men den tar sig allt mer och förhållandet mellan Anita och Erik, eller Christina Lindberg och Stellan Skarsgård, blir filmens höjdpunkt. De två gör trots allt respektabla insatser och det är riktigt kul att se en ung ("hunkig") Stellan Skarsgård som jag fått nyvunnen respekt för efter denna film. Men det är ingen bra film, en del naket, men enligt mig inte bättre än Thriller - en grym film eller Exponerad med Christina Lindberg som åtminstone håller lite högre produktionskvalité.

2 - Skådespelare
2 - Handling
2 - Känsla
2 - Musik
2 - Foto
--------------
10 - Totalt

Betyg:
IMDb: 5.3

4 kommentarer:

 1. Åh, den här minns jag som plågsamt dålig. Tack för dagens första skratt vid minnet :D

  SvaraRadera
 2. Sofia: Haha, kul när lite trevliga minnen väcks till liv. Ja, inte är det en bra film på något sätt. Men ändå lite kul, speciellt med tanke på att Stellan är med som ung. Dock är filmen ganska sunkig, minst sagt ;)

  SvaraRadera
 3. En föregångare till Nymphomanic alltså!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Haha, tänkte inte på det, men det har du rätt i!

   Radera