torsdag 8 oktober 2009

Best of 2007

1) No Country for Old Men
2) Zodiac
3) Tropa de Elite
4) Timecrimes
5) We Own the Night
6) Lars and the Real Girl
7) Into the Wild
8) Planet Terror (Grindhouse)
9) American Gangster
10) Vratné lahve


Andra noterbara filmer:

4 Months, 3 Weeks and 2 Days
[Rec]
À l'intérieur
The Bourne Ultimatum
Boy A
The Bucket List
Charlie Wilson's War
Freedom Writers
Gone Baby Gone (R)
Hot Fuzz
The Hunting Party
King of California
The King of Kong
The Kingdom
Live Free or Die Hard
Michael Clayton
Mr. Brooks
Ratatouille
Reign Over Me
The Savages
The Simpsons Movie
Snow Angels
Things We Lost in the Fire
Transformers
Trick 'r Treat

6 kommentarer:

  1. Oj, det här var ju kul. Kommer att lägga upp min egen 2007-lista under de kommande dagarna, och inte för att avslöja för mycket, men även om man räknar med dina "andra noterbara filmer" så är det bara en film från min lista som finns med här. Som tur är har du ändå fått med många trevliga filmer. 2007 var ett mycket fint filmår.

    No Country for Old Men borde jag egentligen se om någon gång. Jag gillade den vid första titten, men inte alls tillräckligt mycket för att kunna närma sig min topp tio. Jag såg den dock när jag först började lära mig uppskatta film, så jag tror jag skulle gilla den bättre nu. Härlig stämning skapad med sparsmakade medel, och Bardem är smått oförglömlig.

    Zodiac tycket jag var rktigt engagerande. Fina tidsskildringar och duktigt skådespel. Fincher är en hejare på thrillers, helt klart. Scenen i källaren är grymt obehaglig. Mycket bra film.

    Tropa de Elite har jag nog inte hört talas om förr. Verkar inte riktigt vara min typ av film.

    Into the Wild: mysfaktor på hög nivå. Kanske lite långrandig här och där, men likväl en riktigt trevlig film som jag gärna skulle återbesöka någon gång. Synd att Emile Hirsch inte har fått så många andra bra huvudroller sedan dess. Här är han ju riktigt duktig.

    American Gangster har jag fortfarande inte sett, men det ska väl bli av förr eller senare.

    Kul att se Snow Angels på en sån här lista. Inte för att jag tyckte den var superbra, men den förtjänar mer uppmärksamhet än vad den har fått. Skumma men intressanta rollfigurer, men jag vill minnas att jag inte direkt fick ut så mycket av storyn. Vad ville filmen säga, typ?

    We Own the Night är osedd av mig, men den låter spännande. Den hamnar på hyrlistan.

    Lars and the Real Girl är en underbar film. Ryan Gosling är skrämmande bra i den, men även birollsinnehavarna imponerar på mig. Riktigt varm och mysig rulle.

    Planet Terror gillade jag icke. Tramsfilm som misslyckas med att underhålla. :)

    Vratné lahve har jag (som vanligt med de tjeckiska valen på dina listor ;) ) inte hört talas om. Men denna låter ju verkligen najs, så den ska helt klart spanas in.

    En hel del trevligt bland dina andra noterbara också. Särskilt Hot Fuzz, Sunshine och The Savages (Linney är strålande bra) föll mig i smaken. The Bucket List och Trick 'r Treat imponerade dock inte på mig.

    Återigen en trevlig lista du har fått ihop. Kommer det en 2006-lista också någon gång? Hade varit kul. :)

    SvaraRadera
  2. Riktigt kul att få dina kommenaterar och tankar kring dessa listor jag gjorde för ett bra tag sen. En del av valen har nog ändrats, men oftast är det det första intrycket som gör att en film hamnar högre än den kanske borde.

    Ska hur som helst bli kul att se din lista så småningom, alltid intressanta filmer på dem. Och med tanke på att du skriver att endast en (!) av alla dessa filmer kom med på din så blir det extra intressant.

    No Cuntry for Old Men gillade jag starkt redan första gången jag såg den. Oförglömlig på många sätt så den ska du definitivt se om innan du gör en slutgiltig lista över 2007.

    Zodiac fick med det mesta jag vill se i en seriemördarfilm. Fincher är ju duktig på det. Bra stämning, många trevliga scener och småkuslig på sina håll.

    Tropa de Elite är nog inte för alla, men bra var den.

    Into the Wild såg jag första gången på Stockholm filmfestival, men kom inte riktigt in i filmen då. Såg sedan om den ett år senare i Tokyo och gillade den klart mer. Som du säger är Emile Hirsch riktigt bra i den, och Sean Penns regi borde uppmärksammats på Oscarsgalan.

    Tror kanske inte American Gangster når upp till din lista, men definitivt sevärd.

    Snow Angels var en sån film där jag inte förväntade mig något speciellt, men där jag iaf fick ut två saker av den. Det ena var skådespeleriet av Kate Beckinsale och Sam Rockwell, det andra var hur filmen slutade. Gillade att den inte tog den enkla vägen ut helt enkelt och sådana filmer får alltid extra beröm av mig.

    We Own the Night såg jag också på SFF och gillade den då. Har sedan sett om den två gånger till och den blir faktiskt bättre varje gång. Djupare än man kan tro och med några bra prestationer samt en tät stämning tycker jag den är lite underskattad.

    Ah, Lars and the Real Girl med Gosling är verkligen mysig. Rolig och dramatisk på samma gång, definitivt en bra film.

    Planet Terror gick hem hos mig då jag gillar de gamla John Carpenter-filmerna från 70- och tidigt 80-tal. Och det här är precis i den stilen. Musiken är t.ex. en direkt referens till Carpenter som själv gjorde musiken till sina filmer. Men det är så klart inte för alla.

    Vratné lahve är klart mysig, med samma huvudrollsinnehavare, regissör och manusförfattare som gjorde Oscarsvinnande Kolja (1996).

    2006 lista funderade jag på för ett tag sen och började kolla upp filmerna. Men kände då att jag inte kom ihåg filmerna tillräckligt för att kunna göra en topp 10-lista i rangordning. Men jag lovar att göra ett nytt försök så får vi se om det dyker upp en lista ;)

    SvaraRadera
  3. I regel kvittar ju själva ordningen på listor som de här. Det är ju vad som finns på dem som är det viktiga, inte vilken film som är ett snäpp högre än en annan. Visst finns det filmer som kan svänga en del betygsmässigt när man ser om dem, men ofta stämmer första intrycket in rätt så bra.

    Tror inte det finns risk att No Country slår sig in på min lista även om jag ser om den (vilket jag inte lär ha möjlighet att göra i tid). Listor har rätt att bli inkorrekta med tiden. De ger ju bara en blick på hur man kände just då när listan gjordes. Så No Country får nog stå utanför än så länge.

    Hade glömt att det var Sean Penn som regisserade Into the Wild. Det säger väl en del om hur bra och välgjord den filmen var när jag inte ens tänker på den som "den där Sean Penn-filmen". Den har sin egen identitet, helt enkelt.

    Håller med om att Rockwell och Beckinsale var riktigt bra i Snow Angels. Särskilt kul med Beckinsale, då hon väl aldrig direkt har imponerat på mig tidigare. Rockwell är ju alltid bra, liksom.

    Har aldrig varit något större fan av Carpenters filmer. Första Halloween var rätt trevlig, men sen i övrigt har det mesta sett av honom varit undermåligt (They Live, The Ward och In the Mouth of Madness är inga filmer som gav mig något, t.ex.). Så nej, Planet Terror var väl helt enkelt inte min typ av film. Såg den nog mest för att jag redan hade sett Death Proof tidigare.

    SvaraRadera
  4. Du har rätt, det är väl därför jag bara listat de 20 bästa filmerna varje årtionde (se Listor) utan rangordning då det hade varit för svårt. Kanske gör jag det med 2006 också, vi får se.

    Jag förstår ditt resonemang och det är som du säger lätt att börja ändra sig om man ser om filmerna. Första intrycket brukar oftast vara det bästa, men det finns undantagsfall ;)

    Det är sant, Into the Wild har definitivt sin egna identitet och Sean Penn har lyckats väldigt bra med den.

    Sant om Beckinsale, men så har hon inte heller fått några bra roller att jobba med. Tycker hon har mycket potential och en dag kanske hon blir uppskattad som den duktiga skådespelerska hon visat att hon kan vara. Ja, Rockwell har bara blivit bättre och bättre i mina ögon, tar olika slags roller och gör dem alltid bra.

    Förutom Halloween nämner du bara Carpenter-filmer som är nyare. Har du inte sett Attack mot polisstation 13 (1976) och The Thing (1982) så måste du göra det för att förstå vad jag menar (och även i viss mån Flykten från New York (1981) även om den i mitt tycke inte är lika bra som ovan nämnda, men ändå har samma känsla). Det är just den känslan Planet Terror får till så himla bra.

    SvaraRadera
  5. Har väl missat en hel del av hans tidigare filmer, men de du nämner ligger på hyrlistan i alla fall. Särskilt The Thing känns ju som en sån film man ska ha sett, tycker jag. Får se vad jag tycker om den när tiden kommer. :)

    SvaraRadera
  6. Låter bra, om du inte gillar The Thing, ja då är Carpenter definitivt inte för dig ;) Se bara till att INTE se remaken som kommer i år...

    SvaraRadera