fredag 16 oktober 2009

Grave of the FirefliesTitel: Hotaru no haka / Grave of the Fireflies / Eldflugornas grav
Genre: Animation
Land: Japan
År: 1988
Regi: Isao Takahata
Röster: Tsutomu Tatsumi, Ayano Shiraishi, Yoshiko Shinohara, Akemi Yamaguchi

Handling: Berättelsen om två syskon i Japan under slutskedet av andra världskriget.

Omdöme: Efter många fantasyanime från Japan var det dags för en något allvarligare historia som utspelas under slutet av andra världskriget då Japan blir bombade av amerikanska bombplan. På marken får vi följa tonårspojken Seita som måste ta hand om sin lillasyster Setsuko. De måste ta hand om sig själva och bestämmer sig att inte förlita sig på någon annan. Men under krigstider är det svårt att införskaffa mat och deras levnadssätt tar på krafterna och kroppen.Annorlunda än vad jag iaf är van vid av japansk animerad film, eller animerad film överhuvudtaget kan man nog säga, då filmen visar sig vara både gripande och realistisk. Historien baseras på en verklig händelse och det intressanta i sammanhanget är även att regissören Isao Takahata själv var med och upplevde bombningarna under andra världskriget. Säkerligen något som påverkat filmens allvarligare ton och ökar filmens realism som är en av filmens styrkor.Det är i grund och botten en väldigt fin historia om de två syskonen som flyter på bra och som jag tycker når den extra nivån i och med avslutningen som liksom binder ihop resten av filmen. Det är inte en extraordinär upplevelse eller genomgående på topp, men den tar sig allt mer och är en bra anti-krigsfilm som säger väldigt mycket med små, men effektiva medel.

Betyg:
IMDb: 8.2

2 kommentarer:

 1. Intressant att du också tycker den är realistisk och samtidigt tycker vi den blir bättre just eftersom den är animerad och därför inte realistisk på ett sätt.

  Och jo, det är en "extraordinär upplevelse"! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jojjenito: Haha, jag tänkte nog att du skulle tycka det :) För mig var det väl inte riktigt det, men fortfarande klart bra.

   Att det är en bra/mycket bra anime är vi överens om.

   Radera