torsdag 29 oktober 2009

PolytechniqueTitel: Polytechnique
Genre: Drama
Land: Kanada
År: 2009
Regi: Denis Villeneuve
I rollerna: Maxim Gaudette, Sébastien Huberdeau, Karine Vanasse, Evelyne Brochu

Handling: En dramatisering av skolmassakern i Montreal, 1989, där filmen följer såväl förövaren som offren.

Omdöme: En skolmassaker är självklart en stor tragedi och att göra film på ämnet kan ses som kontroversiellt. Columbine-massakern gjorde man en mycket bra film på i och med Elephant och liksom den är det här ett måste om man vill uppleva en film som lyckas fånga känslorna och kombinera det med något mer som man sent glömmer. För man kommer snabbt in i filmen när man plötsligt överraskas precis som offren själva av att en ung man börjar skjuta utan förvarning. Jag blev nästan chockad och piggnade liksom till och filmen hade från det ögonblicket hela min uppmärksamhet.Montreal 6:e december 1989, en dag då snön faller tätt och eleverna på skolan i Montreal pluggar inför tentorna. Samtidigt har en ung kille bestämt sig för att sju jobbiga år får räcka, han vill inte leva så här längre. Han skriver ett kortfattat brev, plockar på sig ammuntion och ett gevär innan han ger sig iväg i sin bil till skolan. Samtidigt får vi följa ett par elever som kommer att bli inblandade i händelserna, både killar och tjejer, och får sedan se vad som hände både före, under och efter massakern och hur det påverkar dem. En minst sagt gripande dokumentation som man inte kan undvika att känna rakt in i hjärtat.För filmen lyckas, trots sin enkelhet, att berätta historien på så många olika plan som alla har en stor betydelse för helheten. Alla svar ges inte och det tror jag är omöjligt att ge i en situation som denna. Med ett elegant och genomtänkt svartvitt foto fångar man inte bara den autentiska känslan utan även sorgen, rädslan och ångesten. Och när man tror att filmen håller på att rinna ut i sanden kommer nästa chock som får en att reagera på hur starkt händelserna sitter i även efter att det värsta är över.4 - Skådespelare
4 - Handling
5 - Känsla
4 - Musik
4 - Foto
--------------
21 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.5

2 kommentarer:

 1. Ja, den var ruggig den här filmen. Känslan av chock och desperation var påtaglig. Snygg är den också till råga på allt. Tycker Elephant är snäppet bättre men de spelar i samma liga.

  http://jojjenito.wordpress.com/2012/01/15/polytechnique/

  Förresten, har du sett några av Villeneuves tidigare filmer?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jojjenito: Elephant gillade jag också, men det här funkade bättre för mig. Blev känslomässigt mer engagerad helt enkelt.

   Nej, har inte sett några tidigare filmer av Villeneuve (han hade endast gjort två långfilmer innan denna), men har Maelström (2000) som väntar på en titt.

   Radera