söndag 22 november 2009

Black RainTitel: Black Rain
Genre: Action/Kriminaldrama/Thriller
Land: USA
År: 1989
Regi: Ridley Scott
I rollerna: Michael Douglas, Andy Garcia, Ken Takakura, Kate Capshaw

Handling: Den tuffe New York-polisen Nick och hans kollega Charlie eskorterar yakuzamedlemmen Sato till Osaka i Japan efter att han mitt framför ögonen på dem dödat två andra ur yakuzan. Innan de hinner överlämna honom till den japanska polisen Masahiro Masumoto tappar de bort honom.

Omdöme: Michael Douglas var väldigt produktiv under slutet av 80-talet och gjorde ett par minnesvärda roller som filmer. Här paras han ihop med erkänt skicklige regissören Ridley Scott i en mörk film som för de två New York-poliserna Nick (Michael Douglas) och Charlie (Andy Garcia) till Osaka, Japan. Där samarbetar de med deras japanska motsvarighet Masahiro "Mas" Masumoto (Ken Takahura), men som visar sig gå desto mer efter regelboken än sina amerikanska kollegor. Under tiden lär de sig mycket av varandra och respekten ökar allt eftersom.

Effekten av att ha två cowboyliknande poliser i ett regnigt, mörkt och neonlysande Japan är självklart positivt. En kontrast som alltid funkar bra och så även här. Men överraskande nog lyckas inte riktigt Ridley Scott med två viktiga saker. Det ena är att verkligen fånga Japan, i det här fallet Osaka. Det känns som man filmat en del utomhusscener på plats, men resten är med största sannolikhet inspelat i Hollywood och då tappar man den autentiska japanska känslan. Det andra är att filmen under långa stunder står och stampar på samma ställe istället för att dra upp tempot eller ta filmen till nya höjder.

Ett plus dock för Jan de Bonts foto som påminner om det han stod för i Die Hard och Basic Instinct och som har en speciell mörk ton över sig. Det må inte vara de snyggaste kameraåkningarna eller tagningarna sett till snygghet utan det faktum att det känns väldigt fräscht och modernt tyder på skicklighet. Musiken av Hans Zimmer är stundtals bra och fångar den japanska stilen, men hade ändå önskat mig lite mer av en så skicklig kompositör. Filmen har annars några ganska blodiga och brutala scener, men mot slutet blir det tyvärr lite för standardiserad action från den här tiden som inte håller i längden.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
IMDb: 6.4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar