torsdag 5 november 2009

ContactTitel: Contact / Kontakt
Genre: Drama/Mysterium/Sci-Fi
Land: USA
År: 1997
Regi: Robert Zemeckis
I rollerna: Jodie Foster, Matthew McConaughey, James Woods, Tom Skerritt

Handling: Är vi ensamma i universum? Så länge Ellie Arroway kan minnas har hon varit besatt av att få svar. Som chef för Argusobservatoriet tar hon emot ett meddelande som tros komma från yttre rymden. En instruktion om hur man bygger en farkost vars like mänskligheten aldrig skådat. Farkosten har bara plats för en passagerare. Vem blir den första människa som får kontakt med en främmande civilisation?

Omdöme: Regissören Robert Zemeckis har genom åren gjort ett par klassikers så som Tillbaka till framtiden och Forrest Gump. Något han måste få beröm för är att han har en tendens att lyckas väl med integrationen mellan story och effekter i sina filmer. Många gånger har den här sortens film ett stort problem och det är att storyn hamnar i andra hand och effekterna tar över. Men så blir aldrig riktigt fallet här när man berättar en genomtänkt historia som utvecklas allt mer.

Filmen är runt 2.20 lång och hinner inte bara bygga upp en stabil grundstory utan även en hel del karaktärer som spelas av för det mesta kända ansikten. Jodie Foster ger sin karaktär trovärdighet som i många andras händer kanske blivit jobbig. Matthew McCounaghey är kanske den karaktären jag gillar minst och han känns delvis lite onödig för filmen, men han växer så smått in i filmen efter inledningen. James Woods har jag alltid gillat och han funkar bra, även om jag hade velat se honom ha lite mer makt, kraft, vilket han iofs visar lite av mot slutet. Tom Skerritt är en lite underskattad skådespelare som allt som oftast gör bra ifrån sig och spelar här en viktig roll som man inte alltid vet var man har. Lägg där till mindre roller av John Hurt, Jena Malone och David Morse så har man en grupp gedigna skådespelare som levererar.

När filmen går in i sin viktigaste del när sanningens ögonblick kommer, lyckas filmen också bli spännande och intensiv så man sitter som på nålar. Det mesta klickar här med handlingen, musiken, fotot, effekterna och stämningen. Men någonstans tappar filmen gnistan och upplösningen känns lite bitter med tanke på uppbyggnaden som lyckats så väl. Det är väl sista tjugo minuterna eller så som jag tycker filmen inte riktigt lyckas fullfölja. Det är givetvis svårt att få till en sån här historia, men med tanke på hur väl man lyckats dessförinnan känns det lite synd att avslutningen inte är till belåtenhet. Trots allt två timmars bra underhållning innan dess är inte fy skam.

4 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
4 - Foto
--------------
19 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.3

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar