söndag 13 december 2009

The BoxTitel: The Box
Genre: Mysterium/Sci-Fi/Thriller
Land: USA
År: 2009
Regi: Richard Kelly
I rollerna: Cameron Diaz, James Marsden, Frank Langella, James Rebhorn

Handling: Virginia, 1976. Ett par i yngre medelåldern får en låda levererad till sin dörr. Den innehåller en konstruktion med en knapp. Strax därefter får de veta premisserna; Om de trycker in knappen dör någon de inte känner - och själva får de en miljon dollar.

Omdöme: En intressant premiss där en låda med en knapp på levereras till en familj som har 24 timmar på sig att fatta ett beslut - att trycka eller att inte trycka. Om de trycker kommer någon de inte känner att dö och de får en miljon dollar. De kan även välja att inte trycka och då kommer lådan att kodas om och ges till någon annan med samma löfte. Frågan var om man kunde göra en film med detta som grund. Ja, Richard Kelly har lyckats baka in mer än detta och det ligger mer under ytan än man först anar.Eftersom filmen börjar med detta dilemma för Norma (Cameron Diaz) och Arthur (James Marsden) tar det ett tag för den att verkligen komma igång då man får följa deras vardagliga liv och hur de kommer fram till sitt beslut. Men efter det dras man in i denna mystiska historia som alltså utspelas 1976. Och omständigheterna under den tidsperioden gör att det passar bra att det utspelas just på 70-talet. Man har lyckats väl med att få det att kännas som 70-tal och det faktum att Richard Kellys far var inblandad i det Mars-projekt som Arthur i filmen jobbar på gör det mer personligt.Jag hade faktiskt förväntat mig en ganska så medioker film, speciellt med tanke på att Diaz och Marsden inte är några toppskådisar. Men det är trots allt Frank Langella som spelar Arlington Steward som levererar lådan och det väger upp. Och filmen är klart intressant och bibehåller mystiken och spänningen in i det sista. Det är även en mörkare film än man kan förvänta sig och en film man gärna diskuterar efter att man sett den. Uppskattas nog inte av alla, men det är iaf en film som överträffade mina föväntningar. Kanske att man hade velat se lite mer av helheten istället för fokusen på familjen, men då hade kanske mystiken försvunnit.3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
IMDb: 6.3

2 kommentarer:

  1. Oj, det var inget dåligt betyg du klämde till med! Som jag skrev, visst gör Vikingsond-vinkeln filmen mer personlig men jag tycker att Kelly inte gör tillräckligt mycket av det. Det blir mest bara en massa halvkvädna visor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sofia: Jag var nog både givmild och extra snäll med betyget här. Mer än en trea var det kanske inte. Trots allt fick den till 70-talet och mörkret i storyn vilket gjorde att den trots allt tilltalade mer än den kanske borde. Betyget får stå fast tills jag ser om den.

      Radera