söndag 13 december 2009

The DescentTitel: The Descent / Instängd
Genre: Äventyr/Skräck/Thriller
Land: Storbritannien
År: 2005
Regi: Neil Marshall
I rollerna: Shauna Macdonald, Natalie Mendoza, Alex Reid, Saskia Mulder

Handling: Ett år efter en fruktansvärd och tragisk olycka träffas sex väninnor för sitt årliga äventyr. Denna gång ska de undersöka grottor i en avlägsen del av Appalacherna. Djupt nere i grottorna är olyckan framme då ett stenblock faller ner och blockerar utgången. Väninnorna får veta att Juno, expeditionens ledare som alltid försöker pressa sig själv till det yttersta, har fört dem till en outforskad grotta. Ingen vet att de är där och ingen kommer att rädda dem. Gruppen kämpar för att hitta en annan utväg ur grottan. Men - det finns något annat som lurar under ytan, i jordens inre.

Omdöme: Neil Marshall gjorde år 2002 Dog Soldiers som var en frisk fläkt från de brittiska öarna. Den gången tyckte jag filmen började lovande, urartade en del, men var ändå helt ok. Den här gången har man ökat budgeten och finslipat vissa detaljer där det bl.a. finns en sidohistoria i filmen som gör att karaktärerna får en bakgrund. Den här sidohistorien får sedan betydelse nere i grottan på ett intressant sätt. Utan den hade det bara blivit ännu en slasher, vilket det som tur är inte blir. Skådespelerskorna är för mig okända och det tycker jag absolut inte är något problem.De ger sig ut på en sorts expedition i en outforskad underjordisk grotta som döljer en hemlighet. Man vet att det förr eller senare kommer till en punkt då hemligheten avslöjas, men det dröjer ändå ganska länge och det tycker jag är bra. Man bygger upp en stämning, ett äventyr först och främst för att sen lägga till ett skräcktema. Även om jag inte tycker "hemligheten" är helt övertygande, ger den filmen ett tempolyft och det fungerar bra för utvecklingens skull. Man får en klaustrofobisk känsla när väninnorna väl befinner sig i grottan och krälar fram i de smala gångarna. Det finns en del överraskande händelser i filmen som jag tycker är ett plus, bl.a. slutet.Man har som tur är undvikit att ha skakig kamera som man ofta ser i sådana här filmer nu för tiden. Detta ger mer en känsla av att man är en av dem där nere och det är ganska ruggigt. Jag vet inte riktigt när, men vid en viss punkt tycker jag filmen tar en liten vändning. Kanske är det när huvudpersonen Sarah tar saken i egna händer som filmen lyfter ett snäpp. Då känns det helt klart som man ser på Predator eller Alien. Innan dess är det lite Deliverance-känsla under första delen av äventyret. Jag skulle även vilja säga att filmen fått en del av The Thing; i båda fallen är det en grupp - här endast kvinnor, där endast män. Musiken påminner även stundtals om just The Thing och den är bra rakt igenom. Det är David Julyan som ligger bakom och han hade tidigare bl.a. gjort stämningsfull musik till Memento och Insomnia.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
4 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.4

2 kommentarer:

  1. Jag håller med med det mesta, men ger den dock 3 björnar.

    SvaraRadera
  2. Tycker det är lite snålt med bara tre björnar då filmen behåller ett grepp om tittaren från början till slut. Visst blir det lite mycket med varelserna, men den täta stämningen bibehålls trots allt.

    SvaraRadera