torsdag 31 december 2009

The FirmTitel: The Firm / Firman
Genre: Drama/Thriller
Land: USA
År: 1993
Regi: Sydney Pollack
I rollerna: Tom Cruise, Gene Hackman, Ed Harris, Holly Hunter, Hal Holbrook, David Strathairn

Handling: Mitch är en mycket eftersökt ung jurist. När han får ett extremt bra erbjudande från en liten juristfirma i Memphis, blir han och hans fru Abby överlyckliga. Men väldigt snabbt blir Mitch orolig över "Firmans" klienter, och blir kontaktad av FBI som undersöker "Firmans" kopplingar till maffian. När han får reda på att ingen någonsin lämnat "Firman" levande förstår han att han svävar i livsfara...

Omdöme: Jag kan tänka mig att boken filmen är baserad på av John Grisham är väldigt tät och detaljrik. Filmen, som är 2.30 lång, försöker få med så mycket som möjligt och bygga upp allt i ett behagligt tempo. Och det är helt rätt att låta det hela ta sin tid så man får lära känna karaktärerna och bygga upp spänningen.Mitch (Tom Cruise) älskar sin fru Abby och när de så flyttar från Boston till Memphis för drömjobbet verkar allt perfekt. Men när Mitch följer med en av veteranerna på företaget, Avery (Gene Hackman), till Caymanöarna för att träffa en klient, börjar "Firmans" fasad sakta men säkert falla.Trots en ganska så tät historia utvecklar det sig inte riktigt som jag hade önskat. Man blir liksom aldrig riktigt indragen i det konspiratoriska som finns där och att allt inte står rätt till på "Firman" står klart ganska så tidigt. Hade även önskat någon sorts twist som fått en att känna att man blivit lurad hela tiden eller liknande och att "Firman" var smartare än vad de visar sig vara. Men man får istället en ganska så medioker film som aldrig lyckas lyfta och en av orsakerna är musiken (som ofattbart nog blev Oscarsnominerad) som bara förstör stämningen vid de spännande scenerna. Den är förvisso bra när en melodi spelas ett par gånger, men förstör mer än den lyckas bygga upp genom filmens gång.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
IMDb: 6.7

4 kommentarer:

 1. Det var värst vad Grusins musik stryker folk mothårs, det verkar bara vara jag som gillar den...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Den var Oscarsnominerad så NÅGOT rätt måste den ha gjort, haha. Men inte för mina öron...

   Radera
 2. Jag blev besviken när jag såg denna film. En svag tvåa. Min revy och en ganska underhållande dialog i efterföljande kommentarer:
  http://fripp21.blogspot.com/2011/07/firm-1993.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Hmm, jag hade inget minne av den så jag tyckte den var ok. Men håller med om att det inte är någon toppfilm direkt. Finns många andra filmer från perioden och genren som lyckas bättre.

   Radera