torsdag 31 december 2009

HarperTitel: Harper / Harper - En kille på hugget
Genre: Kriminaldrama/Mysterium
Land: USA
År: 1966
Regi: Jack Smight
I rollerna: Paul Newman, Lauren Bacall, Janet Leigh, Robert Wagner

Handling: Den tuggummituggande privatdetektiven Harper anställs av en dam för att utreda hennes mans försvinnande, och i jakten på gåtans lösning hamnar han gång på gång i svårigheter. Vem som helst kan sitta inne med en ledtråd. Och utgöra ett dödligt hot mot Harper.

Omdöme: En gammaldags, hederlig deckare med Paul Newman i huvudrollen som privatdetektiven Harper. Tyvärr inleds filmen på ett alltför "gammaldags" sätt med mycket 60-tals flum och en miljö som känns mer som ett avsnitt från en TV-deckare. Inledningen (och då pratar jag om mer än första halvan av filmen) verkar inte vilja tas på för stort allvar då man hela tiden ska skämta lite och karaktärerna likt skådespelarna mest tramsar runt. Men det är väl en del av 60-talet som man får lite då och då. Under sista delen av filmen bjuds man på mer utomhusmiljöer och då höjs också standarden på filmen.

Filmen utvecklar sig dock till att bli en riktigt invecklad och smått sevärd liten deckare som för tankarna till Bogart-klassikern The Big Sleep. Men precis som den vecklar den in sig allt för mycket och för många karaktärer blir inblandade i storyn. Man tappar liksom intresset för upplösningen även om den till slut lyckas intressera en, men då har det gått en och en halv timme. Filmen är på två timmar och man hade lätt kunnat kapa upp emot en halvtimme och gjort sig av med några sidohistorier och bi-karaktärer som bara krånglar till det. Musiken är inte heller av vidare klass, men Paul Newman utstrålar karisma och coolhet som vanligt.

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
13 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.0

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar