torsdag 3 december 2009

Paranormal ActivityTitel: Paranormal Activity
Genre: Rysare
Land: USA
År: 2007
Regi: Oren Peli
I rollerna: Katie Featherston, Micah Sloat, Mark Fredrichs, Amber Armstrong

Handling: Ett ungt par misstänker att deras hus är hemsökt och för att skaffa bevis införskaffar de en kamera som ska registrera allt som händer när de sover.

Omdöme: Jag har aldrig direkt trott på den här sortens händelser och det är sällan filmer av denna karaktär skrämmer mig. Men då och då lyckas de och det absolut viktigaste är filmens stämning som är a och o för att det ska kunna lyckas. I det här fallet har man ett väldigt enkelt grundkoncept där hela filmen utspelar sig i en tvåvåningsvilla där Katie och Micah bor. Katie har haft problem med detta redan vid 8 års ålder och det har inte försvunnit sen dess. Micah tror inte så mycket på att det finns något där ute, men köper en bra kamera för att kunna registrera vad som händer.Inledningsvis händer inte mycket då vi får lära känna de två huvudpersonerna och se hur de använder sig av kameran. Men sen börjar det hända saker, främst mitt i natten när de sover. Det hela blir värre och värre och båda är vettskrämda. Jag måste erkänna att jag inte blev särskilt skrämd, även om vissa av sovrumsscenerna var lite kusliga och de blev allt starkare och intensivare. Sista scenen hoppar man till under, men det allra sista innan filmen är slut känns onödigt och förstör lite. Har även läst att originalslutet är helt annorlunda och låter som ett bättre och mer definitivt slut. Dock är hoppscenen inte med, men jag önskar nog att man hade sett originalslutet ändå och inte Steven Spielberg-slutet.3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
2 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.1

1 kommentar:

  1. Nu har jag lyckats se den. Första halvan en solig förmiddag med lampor tända och persiennerna öppna, och den andra halvan dagen efter med samma arangemang. Fick dock använda den kära lilla kudden för att slippa se hennes ansikte i slutet, så nu är jag nyfiken på hur hon såg ut, he, he.
    Jag håller nog med om det mesta i "omdömet". Kanske lite väl orealistiskt att de inte tog videobevisen mer på allvar och visade andra, kontaktade någon tidning osv, utan bara fortsatte att somna i samma sovrum kväll efter kväll.
    3 1/2 Björnar.

    SvaraRadera