fredag 11 december 2009

A Simple PlanTitel: A Simple Plan / En enkel plan
Genre: Kriminaldrama/Thriller
Land: USA/Frankrike/Storbritannien/Tyskland/Japan
År: 1998
Regi: Sam Raimi
I rollerna: Bill Paxton, Billy Bob Thornton, Bridget Fonda, Gary Cole

Handling: Av en slump hittar Hank, Jacob och Lou ett störtat flygplan i det öde snölandskapet. I planet ligger en död pilot och över fyra miljoner dollar i kontanter. De tre beslutar sig för att behålla pengarna, och avtalar att inte använda dem förrän det lugnat ner sig lite. Men ingenting lugnar ned sig. Så mycket pengar har alltid en ägare, och samtidigt börjar de tre misstänka varandra för att inte kunna hålla tyst.

Omdöme: Bröderna Hank (Bill Paxton) och Jacob (Billy Bob Thornton) är tillsammans med Jacobs vän Lou ute i den snötäckta skogen när de upptäcker ett litet störtat flygplan. Inne i planet finns en död pilot samt en sportbag med 4,4 miljoner dollar. Hank är emot att de behåller pengarna och vill gå till polisen, men både Jacob och Lou, som är arbetslösa, vill givetvis behålla pengarna. Hank går med på att ligga lågt på villkoret att han är den som tar hand om pengarna så länge.En enkel plan kan tyckas, men komplikationerna byggs på och döda kroppar kommer att dyka upp. Att det är ett välskrivet manus råder inget tvivel om då det blev en Oscarsnominering för bästa manus. Likaså är skådespeleriet bra på de flesta håll, inte minst av Billy Bob Thornton som den lite dumme brodern Jacob som gav honom en Oscarsnominering. Bill Paxton har jag alltid gillat och han sköter sig också bra. Men det är Billy Bob Thornton som har den bästa karaktären att jobba med och som ger den mest minnesvärda prestationen i filmen.Det snötäckta landskapet runt nyår ger en bra känsla till filmen, ofta med snön som faller i många scener. Danny Elfman står för musiken som skapar den rätta, mystiska och genomgående spännande stämningen i filmen. Men bäst är kanske manuset som bjuder på många vändningar och oväntade ögonblick. Man känner inte alltid att det är rätt beslut av karaktärerna eller att allt alltid är genomtänkt, men det är tillfälligheter och omständigheterna som påverkar situationerna och besluten. Det blir helt enkelt aldrig som man tänkt sig. Därför funkar detta bättre än den vanliga filmen i genren. Tankarna går också till Fargo med miljöerna och storyn, även om det saknas humor här.

4 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
19 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.6

2 kommentarer:

  1. Jag gillade den här, en liten Raimi-doldis. Du har helt rätt i att det är BB man fastnar för, kanske för att Paxtons karaktär är rätt vanlig.

    SvaraRadera
  2. Sofia: Eller hur ? Tycker också det är en film som är, inte direkt underskattad men bortglömd. Bra stämning, story och utveckling.

    SvaraRadera