onsdag 20 januari 2010

The Long GoodbyeTitel: The Long Goodbye / Långt farväl
Genre: Kriminaldrama/Mysterium/Thriller
Land: USA
År: 1973
Regi: Robert Altman
I rollerna: Elliott Gould, Sterling Hayden, Nina Van Pallandt, Mark Rydell

Handling: Den hårdkokta privatdetektiven Philip Marlowe är engagerad i tre utredningar. Ett mord, ett påstått självmord och $350.000 stulna dollar. Hans efterforskningar visar att allt hänger ihop med hans vän och utan hjälp från polisen måste han nu försöka lösa mysteriet på egen hand.

Omdöme: Från allra första scenen märker man vad det är för typ av film - en riktig deckare. Elliott Gould är strålande och helt perfekt i rollen som privatdetektiven Philip Marlowe. Med humor och ren coolhet plockar han hem poäng efter poäng hos mig. Det går inte många sekunder innan han tänder en ny cigarett (han röker i varje scen, det säger allt).Han har en ganska mörk, raspig röst och är ofta lite orakad. Hans lägenhet ligger en bit upp på en bergsvägg med strålande utsikt över L.A. och hans 5-6 grannar är tjejer som bor tillsammans, utövar yoga och ofta visar upp sig halvnakna. Lite hippiestämning alltså, inte allt för överdrivet, utan passar in ganska bra i helheten.Historien är smart sammanvävd (bygger på flerfaldige film-noir författaren Raymond Chandlers roman) och har ett minnesvärt slut som sätter punkt för mysteriet. En av de negativa sidorna med filmen är musiken som inte passar mig (för jazzigt). Man använder sig av ledmotivet vid flera tillfällen i olika varianter, vilket iofs funkar. Hade dock föredragit lite mer stämningsmusik framför jazzen vid flertal scener.Tempot är långsamt och stämningen melankolisk där Marlowe inte direkt bryr sig och verkar vara lite påtänd mest hela tiden, fast det kanske är kedjerökandet (eller att han röker på ?). Noterbart också att Arnold Schwarzenegger är med i en liten roll (med skön mustasch !). Förutom Elliott Gould måste man nämna veteranen Sterling Hayden som var en ersättare i sista stund för sin roll, men som gör den riktigt minnesvärd (om än förbisedd) som författaren och alkoholisten Roger Wade.

4 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.6

2 kommentarer:

 1. Jag gillade denna film noir med Goulds anti-film noir hjälte. Mycket skön stämning filmen igenom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Den lever mycket på den sköna stämningen, det håller jag med om. Sen är det ju ett plus får dig med katten ;)

   Det finns ett par "original" inom noir-genren som har denna stil och dialog. Det är några av mina favoriter också. Inte alltid de mest kända bör tilläggas.

   Radera