måndag 18 januari 2010

Tonari no TotoroTitel: Tonari no Totoro / Min granne Totoro
Genre: Animerat
Land: Japan
År: 1988
Regi: Hayao Miyazaki
I rollerna: Noriko Hidaka, Chika Sakamoto, Shigesato Itoi, Sumi Shimamoto

Handling: Systrarna Satsuki och Mei har precis flyttat till ett stort gammalt hus på landet med sin pappa. Mamman ligger på ett sjukhus i närheten, men alla längtar och hoppas att hon snart ska få komma hem. Först blir syskonen lite rädda i allt det nya men snart upptäcker de att det finns något magiskt i huset och runtom. På en av sina promenader i skogen vid huset träffar de sin nya granne, Totoro, en stor lustig varelse som är skogens väktare. Tillsammans med honom och kattbussen, världens bästa transportmedel, börjar ett underbart äventyr.

Omdöme: Hayao Miyazaki betraktas lite som en mästare i genren och har blivit hyllad för flera filmer. En sak man måste ge honom en eloge för är den värld han skapar och den fina teknik som fungerar lika bra om filmen är ny eller som här från slutet av 80-talet. Storyn är väldigt enkel och innehåller väldigt få karaktärer. De två systrarna börjar utforska platser runt huset de nyligen flyttat till och där stöter de på Totoro som är en stor, lurvig varelse som har magiska krafter.Bäst är just när Totoro dyker upp kanske halvvägs in i filmen och det blir en drömlik stämning över filmen. Ett favoritparti är när det börjar regna och de två systrarna väntar vid en busshållplats på sin far. Hällregnet fortsätter och Totoro dyker upp bredvid dem. Musiken gillar jag också som oftast är stämningsfull och mysig. Däremot blir det lite för mycket skrikande av systrarna, speciellt under inledningen. Även om det är småtrevligt att titta på och jag imponeras av animationen så är det ganska så mediokert som helhet. Ska tilläggas att det inte riktigt är min genre.Betyg:
IMDb: 8.1

2 kommentarer:

  1. Haha, ja, de skrikande systrarna blir lite jobbiga. Kul att du avslutar med att skriva att det inte riktigt är din genre. Nu ger du den ändå en trea precis som jag. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jojjenito: Nej, jag har inte riktigt satt mig in i genren och kan inte påstå att jag uppskattat de hyllade filmerna som jag vet att många andra gör. Dock finns det vissa som jag gillar, och så har jag en del kvar att se också.

      Radera