fredag 5 februari 2010

Oscarsgalan 2010 - Om valet var mitt

MINA FAVORITER - BÄSTA FILM:

A Single Man


Kommentar: En både vacker och mystik film som har mer än en bra prestation av Oscarsnominerade Colin Firth. Borde kanske även fått nomineringar för kvinnlig biroll (Julianne Moore), foto, musik och kostym.

District 9


Kommentar: Definitivt värd att vara med bland de stora och även om det inte är en riktig Oscarsfilm så är det en frisk fläkt som inte ska underskattas.

In the Loop


Kommentar: En av årets bästa filmer är brittisk och manuset är rent utsagt strålande. Underbara karaktärer och dialog håller igång denna film från början till slut, politisk satir på hög nivå.

Inglourious Basterds


Kommentar: Antagligen årets bästa film och Tarantino visar att han är tillbaka i gammal god form. Lite överraskande att den blir så pass kritikerrosad trots allt, men i ett lite svagare filmår var den en lysande stjärna.

Moon


Kommentar: En liten film som blir allt större ju mer man ser av den. Med en mäktig enmansshow av Sam Rockwell blir det till en minnesvärd liten sci-fi.

Polytechnique


Kommentar: Har inte så mycket att göra med Oscarsgalan, men denna kanadensiska film fångade mitt intresse och kunde varit nominerad till bästa utländska film (filmad både på franska och engelska).

Public Enemies


Kommentar: Inte Michael Manns bästa film, långt därifrån, men i ett svagt filmår kunde den varit bland de tio nominerade. Borde framförallt fått någon nominering i de mindre kategorierna, som t.ex. ljud och musik.

Sin nombre


Kommentar: Precis som Polytechnique kunde denna fått en nominering för bästa utländska film (spanska). Helt klart en av årets tio bästa och genomgående bra.

The Hurt Locker


Kommentar: Notera att filmen är från 2008, men kommer med här eftersom den är tillgänglig för Oscarsgalan 2010. Möjligt att den varit bland de fem om jag hade varit tvungen att välja. Har mycket bra, men ojämn.

Un prophète


Kommentar: En av årets absolut bästa filmer är också utländsk, men är inte ens favorit till att vinna för bästa utländska. Ser den helt klart som en stark kandidat i flera kategorier, inklusive film, regi, manus och skådespelare bl.a.

OSCARSNONOMINERADE:

A Serious Man

Kommentar: En gedigen film av Coen-bröderna, men hade inte fått en plats bland de fem. Annars en typisk svart komedi med mörka inslag av bröderna Coen.

An Education

Kommentar: Hade förmodligen varit bland de fem, och är en småtrevlig film, men inget jag tycker är värt en nominering.

Avatar

Kommentar: En stark kandidat till vinsten och en stor succé runt om i världen. Frågan är bara om den belönas som film eller succé. Den är inte värd att vinna enligt mig, men är som sagt en av kanske tre filmer som har störst chans.

District 9

Kommentar: Kom med som lite av en överraskning och hade nog inte blivit nominerad bland de fem, men kul med något annorlunda och enligt mig förtjänt även om det inte är en typisk Oscarsfilm.

Inglourious Basterds

Kommentar: Given bland de fem och en av de som slåss om vinsten. Dock är det tveksamt om akademin belönar en sån typ av film som inte brukar gå hem hos alla.

Precious

Kommentar: En relativt stark historia, får väl inte riktigt ut allt, men regissören Lee Daniels har ändå gjort ett gott hantverk.

The Blind Side

Kommentar: Hör absolut inte hemma på listan då det är en ganska så vanlig standardfilm från Hollywood som inte har en chans och blev inkvoterad.

The Hurt Locker

Kommentar: En av de starkaste kandidaterna, trots att den är från 2008. Men den har ökat sina chanser då den blivit allt mer hyllad. Kul med en bra kvinnlig regissör också.

Up

Kommentar: Också inkvoterad som animerad film. Betyder väl också att den givetvis vinner för bästa animerade film, något som är lite tråkigt att man "avslöjar" genom denna nominering. Hade förmodligen inte varit bland de fem.

Up in the Air

Kommentar: En av de som hade varit bland de fem och som går hem hos de flesta. Tyckte väl inte den var så bra som jag hade hoppats på på förhand, men en trevlig liten film som funkar.

**********

MINA FAVORITER - BÄSTA MANLIGA HUVUDROLL:

Jeff Bridges (Crazy Heart)


Kommentar: En av de stora prestationerna är att han klarar av sången på ett övertygande sätt. Har alltid gillat honom och han förtjänar att vara med i fältet.

Colin Firth (A Single Man)


Kommentar: En bra prestation som kanske kunde varit ännu starkare för att verkligen vara en favorit. Bjuder trots allt på en gedigen prestation.

Viggo Mortensen (The Road)


Kommentar: Borde definitivt fått en nominering och kunde också med lite tur ha vunnit Oscarn. Hur man kunde "missa" honom är en gåta.

Tahar Rahim (Un prophète)


Kommentar: En både stark, sympatisk och stundtals pojkaktig karaktär som han hanterar galant och kunde fått en nominering för det.

Sam Rockwell (Moon)


Kommentar: En av de absolut mest givna enligt mig, men eftersom det var en liten film fick den inte uppmärksamhet av akademin, synd.

OSCARSNONOMINERADE:

Jeff Bridges (Crazy Heart)

Kommentar: Gör en stark insats och är favorit till att vinna. Har varit nominerad ett flertal gånger och förtjänar att vinna.

George Clooney (Up in the Air)

Kommentar: En gedigen prestation, men han har redan vunnit och har spelat bättre då. Har dock en chans att utmana då han är populär.

Colin Firth (A Single Man)

Kommentar: En av favoriterna tillsammans med Jeff Bridges. Kanske inte lika stark karaktär som den som Jeff Bridges spelar, men en utmanare.

Morgan Freeman (Invictus)

Kommentar: Helt klart bra som Nelson Mandela, men tycker inte det är värt en nominering då andra varit mer värda. Känns inte heller som han har en chans och då hade det varit roligare med någon annan. Men en bra veteranskådespelare som kan än.

Jeremy Renner (The Hurt Locker)

Kommentar: Skulle bli överraskad om han lyckades komma från i princip ingenstans och knipa denna. Men han spelar bra och har en chans, tycker bara inte han står ut som vissa andra gjort.

**********

MINA FAVORITER - BÄSTA KVINNLIGA HUVUDROLL:

Sandra Bullock (The Blind Side)


Kommentar: Hon står ut i en annars medelmåttig film (som trots det fick flera nomineringar). Tycker hon gör en fin prestation, men tveksamt om hon är värd vinsten.

Charlotte Gainsbourg (Antichrist)


Kommentar: En av de absolut starkaste prestationerna för året, men i en kontroversiell film vilket inte gav någon nominering.

Saoirse Ronan (The Lovely Bones)


Kommentar: Kunde lätt ha blivit nominerad och tycker hon övertygar i en ganska svår roll. Hade bara filmen varit mer omtyckt hade hon nog fått en nominering.

Meryl Streep (Julie & Julia)


Kommentar: Ganska så given då hon har en bra roll att spela och det är alltid enklare att göra starka porträtt av riktiga personer.

Evan Rachel Wood (Whatever Works)


Kommentar: Gör en trevlig liten roll i Woody Allens lite misslyckade komedi, men det gör inte hennes prestation sämre.

OSCARSNOMINERADE:

Sandra Bullock (The Blind Side)

Kommentar: Är inte allt för förtjust i henne, men hon gör en bra prestation här och kan mycket väl vinna. Hon är iaf en av favoriterna.

Helen Mirren (The Last Station)
Kommentar: Inte sett filmen, men hon är alltid stabil och säkerligen värd nomineringen. Tror dock inte att hon har en chans.

Carey Mulligan (An Education)

Kommentar: Spelar bra och moget, men inte riktigt värt en nominering i mitt tycke. Tror också hon väger lite lätt i dessa sammanhang och bör inte ha någon chans.

Gabourey Sidibe (Precious)

Kommentar: En outsider som jag inte riktigt tycker ska vara med här, men gör trots allt en bra prestation i en svår roll.

Meryl Streep (Julie & Julia)

Kommentar: En bra prestation i en annars medioker film som hon höjer på egen hand. Har vunnit många gånger förr och får aldrig räknas bort. Står mellan henne och Bullock och i mitt tycke är det Streep som i det här fältet faktiskt förtjänar den mest även om jag sällan brukar gilla henne.

**********

MINA FAVORITER - BÄSTA MANLIGA BIROLL:

Niels Arestrup (Un prophète)


Kommentar: En stark prestation av en dansk som pratar både franska och italienska galant som en korsikansk maffiaboss, mycket bra.

Peter Capaldi (In the Loop)


Kommentar: En av de mest minnesvärda prestationerna från Oscarsåret som iofs har en härlig karaktär och ett starkt manus att jobba med, men höjer även karaktären lite extra på egen hand.

Alfred Molina (An Education)


Kommentar: Kanske inte den bästa prestationen i fältet, men övertygade på ett speciellt sätt som jag gillade iaf.

Stanley Tucci (The Lovely Bones)


Kommentar: Utan tvekan en av de bästa prestationerna från året och med en karaktär som är klart minnesvärd i en annars lite misslyckad film.

Christoph Waltz (Inglourious Basterds)


Kommentar: Given i fältet och en välförtjänt favorit som lyser upp varje scen han är med i.

OSCARSNOMINERADE:

Matt Damon (Invictus)

Kommentar: En bra prestation, men att den är värd en nominering är jag tveksam till. Har inte heller någon chans då det finns ett par klart bättre prestationer i fältet.

Woody Harrelson (The Messenger)

Kommentar: Är bra, men hans medspelare Ben Foster är minst lika bra. Bör vara nöjd med en nominering då det fanns andra namn som lätt kunde fått en nominering.

Christopher Plummer (The Last Station)
Kommentar: Ej sett filmen. En riktig veteranskådespelare som alltid ger bra prestationer, men som inte blivit nominerad förr vilket är konstigt. Bör dock inte räcka här då favoriterna är riktigt bra.

Stanley Tucci (The Lovely Bones)

Kommentar: En av de bästa prestationerna, och bästa karaktärerna, som är den stora utmanaren som jag ser det till favoriten Waltz. Tror dock inte det räcker ända fram, men ett annat år hade det kunnat räcka.

Christoph Waltz (Inglourious Basterds)

Kommentar: Utan tvekan den stora favoriten och det går inte att undvika hans starka porträtt i Tarantinos andra världskriget film. Gör i princip allt i filmen, inklusive att prata på fyra olika språk.

**********

MINA FAVORITER - BÄSTA KVINNLIGA BIROLL:

Maggie Gyllenhaal (Crazy Heart)


Kommentar: Blir svårt att rå på Mo'Nique som känns ganska given, men gör sitt bredvid Jeff Bridges.

Diane Kruger (Inglourious Basterds)


Kommentar: Visar prov på bra skådespeleri och att hon är mer än ett vackert ansikte. Ett plus också att hon är flerspråkig som jag iaf uppskattar hos en skådespelare (vilket uppenbarligen även Tarantino gör).

Mélanie Laurent (Inglourious Basterds)


Kommentar: Övertygande skådespeleri av en tidigare okänd skådespelerska som gör vad hon ska utan att kanske vara direkt minnesvärd.

Mo'Nique (Precious)


Kommentar: Starkaste prestationen utan tvekan och klarar av att variera sig oerhört mycket, t.o.m. i en och samma scen när hon spelar ut hela sitt register.

Julianne Moore (A Single Man)


Kommentar: Med lite mer tid i bild hade hon nog varit given bland de nominerade. Övertygar som brittiska och är minst lika bra som Colin Firth det lilla hon är med.

OSCARSNOMINERADE:

Penélope Cruz (Nine)
Kommentar: Har inte sett och kommer inte se filmen, men att hon åter igen blir nominerad tyder på att hon är omtyckt av akademin. Har svårt för henne och hon har redan vunnit sin Oscar. Bör inte vinna igen, men fältet är inte så där jättestarkt.

Vera Farmiga (Up in the Air)

Kommentar: En bra prestation även om hon inte är direkt minnesvärd och jag är tveksam till om detta skulle kunna räcka till en vinst.

Maggie Gyllenhaal (Crazy Heart)

Kommentar: Får svårt att vinna, men gör en bra prestation vid sidan av Jeff Bridges.

Anna Kendrick (Up in the Air)

Kommentar: Kom från ingenstans och gör det bra, men inte så bra att hon har en chans att vinna.

Mo'Nique (Precious)

Kommentar: Gör en riktigt stark prestation och nomineringen är välförtjänt. Känns som en prestation som ska belönas.

**********

MINA FAVORITER - BÄSTA UTLÄNDSKA FILM:

El secreto de sus ojos (Argentina)


Kommentar: En småtrevlig film som verkligen tänder till med en underbart utförd scen halvvägs in. Vinner även mycket på en bra och stark avslutning, men trots det inte min favorit i fältet.

La doppia ora (Italien)


Kommentar: En trevlig liten film som kanske inte är starkast i fältet men som lyckas få med mycket i en och samma film. Kombinerar romantik, drama, thriller och skräck på ett bra sätt.

Polytechnique (Kanada)


Kommentar: En mycket stark, rörande och välgjord liten film om skolmassakern i Montreal i slutet av 80-talet som satt djupa spår.

Sin nombre (Mexiko)


Kommentar: Starkt porträtt om flyktingarna från söder som vill ta sig till USA i hopp om att få starta ett nytt liv. En av årets bättre filmer också.

Un prophète (Frankrike)


Kommentar: Min absoluta favorit i fältet och är ett gott hantverk på flera olika områden och borde i mina ögon fått nomineringar i ett flertal kategorier. Trots det är den inte ens favorit i denna kategori...

OSCARSNOMINERADE:

Ajami (Israel)
Kommentar: Inget jag sett, men har ingen chans i ett ganska starkt fält.

Das weiße Band (Tyskland)

Kommentar: Storfavorit som känns som en riktig Oscarsfavorit då det är lite Schindler's List blandat med Bergman över det hela. Inte min favorit, men förstår om den vinner.

El secreto de sus ojos (Argentina)

Kommentar: En värdig kandidat, men har nog ingen chans i ett starkt fält.

La teta asustada (Peru)
Kommentar: Har ej sett, men lär vara en ganska kontroversiell film och det är en riktig outsider.

Un prophète (Frankrike)

Kommentar: Min absoluta favorit i fältet och den stora utmanaren till Det vita bandet från Tyskland. Hoppas den kan vinna, men vet att chanserna är små.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar