måndag 31 maj 2010

The CraziesTitel: The Crazies
Genre: Mysterium/Sci-Fi/Thriller/Skräck
Land: USA
År: 2010
Regi: Breck Eisner
I rollerna: Timothy Olyphant, Radha Mitchell, Joe Anderson, Danielle Panabaker

Handling: En småstadsidyll slås i spillror när ett okänt gift förvandlar invånarna till mordiska galningar. Stadens sheriff, hans gravida fru, hans närmste man och en sjuksköterska är några få som inte har blivit infekterade, och de tvingas nu samarbeta för att ta sig ut ur staden levande.

Omdöme: Originalet från 1973 med samma titel regisserades av George A. Romero. Och trots en lovande premiss lyckades den filmen inte något vidare då den främst var riktigt sunkig i det mesta. I denna remake har man tagit grundidén och byggt vidare på den så det fungerar till en hel långfilm. I centrum står stadens sheriff (Timothy Olyphant) som snart inser att det inte ser särskilt ljust ut för den lilla staden.Det är i mång och mycket en ganska typisk amerikansk film i genren, men trots allt en ganska så lyckad sådan. Och det är inte svårt att vara bättre än originalet i detta fall, vilket den är med råge. Tycker faktiskt den lyckas väl med hela stämningen och situationen blir allt värre för de inblandade när militären iklädda gasmasker tar sig in i staden för att evakuera och isolera för att förhindra en spridning av det livsfarliga giftet. Vi vet lika lite som huvudpersonerna, nämligen hur det sprider sig och hur lång tid man har på sig.En sak som kunde gjorts lite bättre är själva upplösningen som inte är helt tillfredställande i en sån här film där man vill se att allt fullbordas. Visserligen bjuds man på en del snygga scener och en ganska bra nerv, men innerst inne vet man trots allt hur det kommer sluta och därför önskar man sig en överraskning som alltså aldrig kommer. Det är ett gediget arbete som i slutänden är en lyckad remake som fungerar precis som man önskar sig.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
IMDb: 6.9


2 kommentarer:

  1. Produktionsvärdet var i alla fall högre än på originalet och just den där scenen på sjukhuset som ekar på affischen tyckte jag var riktigt otrevlig.

    SvaraRadera
  2. Kanske var det att jag hade sett originalet innan som jag inte hade några förväntningar på denna som gjorde att jag ändå tyckte den var sevärd. För en gångs skull tycker jag det var rätt med en remake, som också är bättre än sitt original.

    SvaraRadera