tisdag 4 maj 2010

Eyes Wide ShutTitel: Eyes Wide Shut
Genre: Drama/Mysterium
Land: Storbritannien/USA
År: 1999
Regi: Stanley Kubrick
I rollerna: Tom Cruise, Nicole Kidman, Sydney Pollack, Rade Serbedzija

Handling: En ödesdiger vinternatt i New York ger sig Dr William "Bill" Harford ut på en erotisk utflykt som kan komma att hota hans äktenskap. En utflykt där han även riskerar att bli inblandad i en obehaglig mordhistoria. Allt detta till följd av att hans fru bekänt att hon vid ett tillfälle åtrått en annan man.

Omdöme: Det hela tar sin början i det gifta parets, Dr. William "Bill" Harford (Tom Cruise) och Alice Harford (Nicole Kidman), flotta New York-lägenhet där de gör sig redo för att besöka en fest hemma hos deras vän Victor Ziegler (Sydney Pollack). Väl på plats särar paret på sig och blir uppvaktade av andra. Dr. Bill har två vackra modeller som försöker få honom att följa med dem till en mer avlägsen plats "där regnbågen slutar" medan Alice uppvaktas av en stilig äldre ungersk herre som fångar hennes intresse.Med denna inledning sätter man tonen för vilken typ av film det kommer att vara och det är genast intressant och så där lagom mystiskt så man ska dras in i det hela. Man har dock inte lärt känna de två huvudkaraktärerna än och även om man till en början har uppfattningen om att de är lyckligt gifta (med en dotter), blir man lite osäker när man ser deras beteende på festen och deras mottaglighet till flirtandet. Dr. Bill blir dock abrupt avbruten när han måste hjälpa sin gode vän Victor Ziegler som hamnat i trubbel.Vi får sedan lära känna det gifta paret där Tom Cruise och Nicole Kidman (som ju var gifta med varann under denna period) får lite tid tillsammans och där de får prata ut ordentligt. Här känner jag att skådespeleriet inte är det starkaste, främst av Kidman som spelar över en del. Å andra sidan röker hennes karaktär på en del och det har givetvis med saken att göra, men det känns hur som helst inte helt övertygande. Cruise å andra sidan får allt mer att jobba med och går från klarhet till klarhet i filmen och känns trygg i sin roll (det gör iofs Kidman också trots några nakenscener).Jag känner att filmen på allvar kommer igång kanske en timme in då Dr. Bill träffar sin gamle vän Nick Nightingale som ger honom information som han har svårt att släppa. Dr. Bill besöker sedan den nye ägaren av en uthyrningsaffär med maskeradkläder, Mr. Milich, som visar sig vara en underlig prick och spelas skönt av Rade Serbedzija. Här händer lite konstiga saker som visar sig vara ännu ett lager i Kubricks sexuella drömvärld som byggs på allt eftersom.Men för min del når filmen sin topp i och med den mystiska maskeraden som verkligen får en att undra vad det är för ställe Dr. Bill besöker. Kanske att man överdriver de sexuella bitarna lite för mycket då de inte hade behövts och man kunde gjort det lite mer diskret. Samtidigt gillar jag det faktum att det hela hålls så hemligt med tanke på vilka som är inblandade. Tycker filmen också har en halvkonstig ton rakt igenom som gör att det hela känns lite som en dröm - är det det eller inte är frågan. Jag känner mig inte helt tillfredställd med filmen, men den har något visst över sig.

Några intressanta saker om produktionen är att Harvey Keitel och Jennifer Jason Leigh spelade in scener, men då det behövdes omtagningar och de inte var tillgängliga längre tog man in Sydney Pollack och Marie Richardson som ersättare. I fallet Pollack fungerade det klart bra, men Richardson kände jag var lite av en katastrof trots att hon bara är med på ett litet hörn. Även kul att Kubrick lär ha velat att Bill skulle vara lite som Harrison Ford, därav namnet Harford.

4 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.2

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar