måndag 10 maj 2010

Iron Man 2Titel: Iron Man 2
Genre: Action/Äventyr/Sci-Fi/Thriller
Land: USA
År: 2010
Regi: Jon Favreau
I rollerna: Robert Downey Jr., Don Cheadle, Gwyneth Paltrow, Scarlett Johansson, Sam Rockwell, Mickey Rourke, Samuel L. Jackson

Handling: Tony Stark lever sitt nya liv som en rättvisans finansman med sitt alter ego Iron Man. Dock så lurar konkurrenten Justin Hammer och Whiplash, en man med en liknande robotrustning, i vassen. De hotar Tonys goda rykte både som finansmogul och superhjälte. Tony blir också intresserad av Natalie, vilket strular till det i Tonys förhållande med Pepper.

Omdöme: Jag erkänner att jag gillade första filmen, något som är ovanligt då jag sällan gillar superhjältefilmer. Här i uppföljaren är Iron Mans identitet avtäckt och Tony Stark lever under mer press att leva upp till förväntningarna och utmanuvrera sina konkurrenter och fiender. Han måste även försöka hålla amerikanska staten, ledda av militären, borta från sin teknik och utrustning. Samtidigt håller hans hälsa på att drastiskt försämras...Humorn som jag tyckte fungerade bra i den första filmen kommer inte riktigt fram på samma sätt här och det gör nog att filmen tappar en dimension som gjorde att första funkade så pass bra. Men det betyder inte att det inte finns komiska inslag här. Robert Downey Jr. gör återigen en gedigen prestation och visar att han är rätt för rollen. Han påminde mig också om en viss Tony Curtis under filmens gång, samma sorts charm och liknande humor.Don Cheadle ersätter Terrence Howard i rollen som Tony Starks vän James Rhodes och även om jag inte direkt tänkte på det under filmens gång så hade nog Howard varit att föredra (speciellt som jag ogillar att man byter ut skådespelare), men man verkade inte ha något val. Cheadle är annars lite av en favorit, men här kändes han lite instängd och fick inte slappna av och leverera som han kan, främst pga karaktären. Annars tycker jag filmen flyter på bra om än med snäppet sämre handling än i första. Manuset förresten skrivet av duktige skådespelaren Justin Theroux.På kvinnliga fronten tycker jag Gwyneth Paltrow gör sitt utan att glänsa. Hon får en del att jobba med och fungerar bra. Sen gillar jag Scarlett Johansson i sin dubbelroll och säga vad man vill så passar hon i rött och läderoutfit. Däremot tycker jag karaktären Nick Fury (Samuel L. Jackson) känns onödig och tråkig. Hela Avengers biten tycker jag man kunde varit utan och istället kanske gjort Johanssons karaktär lite mer mystisk utan att man vet vem hon tillhör.Mickey Rourke, ja vad ska man säga. Tycker han fungerar ganska bra som ond rysk vetenskapsman som är ute för att hämnas på Stark. Han ger iaf karaktären pondus och levererar vad han ska. Kanske att karaktären är lite för svag när det väl gäller och aldrig ger Stark en riktig utmaning. Gillar scenerna runt Monaco som är skickligt utförda och snygga att titta på. Sam Rockwell är nog annars filmens behållning och påminner starkt om Gary Oldman i denna typen av roller.Vad som annars är filmens starkaste sida är effekterna och fotot som levererar rakt igenom filmen och ger den rätta looken för att det ska fungera. Tycker kanske det blir lite för mycket flygande och explosioner mot slutet, men det blev trots allt inte så farligt som jag först trodde. Kanske att ljudet var lite väl högt på sina håll när de slogs och det kändes lite onödigt överdrivet (ljudnivån alltså). Inte lika bra som första, men två underhållande timmar som levererar en trevlig upplevelse för stunden.

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.6

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar