fredag 14 maj 2010

Night Moves



Titel: Night Moves / Dödligt utspel
Genre: Kriminalare/Mysterium/Thriller
Land: USA
År: 1975
Regi: Arthur Penn
I rollerna: Gene Hackman, Susan Clark, Melanie Griffith, James Woods

Handling: Privatdeckaren Harry Moseby kallas till före detta filmstjärnan Arlene Iversons hem. Hennes dotter har försvunnit och Harry får i uppdrag att finna flickan. Samtidigt upptäcker Harry att hans fru är otrogen.

Omdöme: Jag såg den här filmen för en massa år sen och gillade den inte direkt, men något sa mig att se om den. Filmen gjordes under Gene Hackmans storhetstid och som vanligt visar han prov på starkt skådespeleri i en stark roll. Som f.d. amerikansk fotbollsspelare och numera privatdetektiv får han ett nytt jobb - att hitta den 16-åriga dottern Delly (Melanie Griffith) till f.d. skådespelerskan Arlene Iverson. Men i samband med att han tar sig an fallet upptäcker han att hans fru är otrogen. Detta gör att när ett spår dyker upp som leder till Florida ser han sin chans att komma iväg från sina problem där hemma.



Filmen är i första hand karaktärsdriven där Harrys och de andras problem får mycket tid att utvecklas. Samtidigt är mysteriet med försvinnandet egentligen ganska enkelt. Det visar sig bara att Delly är en riktig lolita som försöker få alla män i säng. Vad som först verkade vara ett enkelt fall visar sig bli en riktig mardröm för Harry som inte bara måste försöka lösa sina problem med sin fru utan även får ett mycket större fall på halsen. Det som är lite speciellt med filmen är att man alltså inte fokuserar så mycket på själva mysteriet utan istället på karaktärerna. Det är något som i slutändan ger resultat även om filmen kan tyckas ha ett lite långsammare tempo.



Förutom en perfekt Gene Hackman i huvudrollen funkar även Melanie Griffith överraskande bra i sin debutroll och man känner inte igen henne, bara att hon är en bra skådespelerska. Likaså är det kul att se en ung James Woods vars karaktär får allt mer betydelse för filmen. Men det är även de andra, mindre kända skådespelarna som presterar och gör filmen till vad den är. Sen gillar jag upplösningen extra mycket och man får till ett riktigt minnesvärt slut som knyter ihop allt väl. Det mindre bra var framförallt musiken som jag inte direkt blev förtjust i och som kunde varit mer spännande och gett filmen det lilla extra. Har en känsla av att det här är en film som blir bättre för varje gång man ser den.

4 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.1

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar