söndag 13 juni 2010

Il y a longtemps que je t'aimeTitel: Il y a longtemps que je t'aime / I've Loved You So Long / Jag har älskat dig så länge
Genre: Drama
Land: Frankrike
År: 2008
Regi: Philippe Claudel
I rollerna: Kristin Scott Thomas, Elsa Zylberstein, Serge Hazanavicius, Laurent Grévill

Handling: Efter 15 års fängelse flyttar Juliette in hos sin lillasysters familj, på dennes uppmaning. Det blir en kamp för Juliette med både återanpassningen och sin systers kärlek.

Omdöme: I sin regidebut har regissören Philippe Claudel valt att satsa på Kristin Scott Thomas i den tuffa rollen som Juliette Fontaine som efter 15 år i fängelse flyttar in hos sin syster Léas familj. Vad som fick henne att avtjäna ett så långt fängelsestraff är till en början oklart, men att det var för mord är ingen vild gissning. Juliette ser allmänt sliten ut med röda ögon och en nedstämd ton med litet hopp om framtiden. Hennes relation till sin familj är också illa däran då mamman övertygat lillasystern att kapa kontakten med Juliette när hon åkte in i fängelset.Det tar tid för Juliette att komma tillbaka i samhället, kunna lita på någon, även sin syster. Och när hon söker jobb får hon allt som oftast negativa blickar med tanke på hennes förflutna. Samtidigt får man sakta men säkert veta allt mer om systerns känslor och bakgrunden till brottet Juliette begick. Kristin Scott Thomas, född i Storbritannien men flyttade till Frankrike som 19-åring, har förmodligen fått rollen specifikt skriven för henne då hennes karaktär också ska ha kommit till Frankrike som tonåring. Hennes plötsliga utbrott och väldigt kalla inställning gör att man aldrig kan vara säker på att hon inte begår ett nytt brott.Det är annars en långsamt berättad historia där Kristin Scott Thomas är den lysande stjärnan i en tacksam roll att spela. Hennes medspelare är för det mesta helt ok, speciellt Elsa Zylberstein som spelar systern, även om hon har en scen där jag inte tycker hon är trovärdig som upprörd lärarinna. Jag tycker också en karaktär, hennes övervakare som hon träffar varannan vecka eller så, är ett lite konstigt inslag i filmen och förstår inte riktigt meningen med honom. Upplösningen lyckas bli ganska så gripande och är trots allt inte väntad av mig, men som helhet känns filmen lite för platt och det hade behövts några fler starka scener filmen igenom.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.7


1 kommentar:

  1. En av mina favoriter. 4 björnar tror jag jag gav den.

    SvaraRadera