tisdag 6 juli 2010

Män som hatar kvinnorTitel: Män som hatar kvinnor
Genre: Kriminalare/Mysterium/Thriller
Land: Sverige/Danmark/Norge/Tyskland
År: 2009
Regi: Niels Arden Oplev
I rollerna: Michael Nyqvist, Noomi Rapace, Peter Haber, Sven-Bertil Taube

Handling: Journalisten Mikael Blomkvist döms till fängelse för förtal av finansmannen Wennerström, och beslutar sig för att ta time-out från sitt jobb på tidskriften Millennium. I samma veva får han ett ovanligt uppdrag. Henrik Vanger, tidigare en av landets främsta industriledare, vill att Blomkvist ska ta reda på vad som hänt Vangers unga släkting Harriet, som varit spårlöst försvunnen i snart fyrtio år. Till sin hjälp får han Lisbeth Salander, en ung strulig tjej, tatuerad och piercad, men också professionell hacker och med unika egenskaper som gör henne till en oslagbar researcher.

Omdöme: När jag satte mig ner för att se Män som hatar kvinnor var jag lite bekymrad över att filmen är på 2.30, vilket jag var osäker på om filmen skulle klara av. Något man lyckats väl med är att bygga upp handlingen så man får följa Michael Nyqvist (som journalisten Mikael Blomkvist) respektive Noomi Rapace (som hackern/researchern Lisbeth Salander) en bra stund innan de börjar samarbeta. Mysteriet med den försvunna Harriet är också klart intressant och man har en bra och invecklad bakgrundshistoria till familjen Vanger som blir rolig att följa genom filmen.Mikael Blomkvist visar sig vara en ganska så snäll person som inte riktigt känns som en jobbig journalist som gräver i andras privatliv. Den uppgiften har istället Lisbeth Salander som rent utsagt skiter i vad andra tycker och kör sitt race. Att hon både är en stark och svag kvinna på samma gång tycker jag Noomi Rapace gestaltar väldigt bra, många gånger i en och samma scen. Men det är den starka sidan av henne som man minns bäst, speciellt när hon "tar hand om" sin förmyndare Nils Bjurman (härligt sliskigt spelad av Peter Andersson). Tillsammans lyckas Blomkvist och Salander föra utredningen framåt och ta reda på vad som egentligen hände och vem som är inblandad.För egen del hade filmen kunnat avslutas efter runt två timmar då filmen liksom nått sin topp. Istället fortsätter den i kanske tjugo minuter till och dessa minuter känns helt klart inte lika genomarbetade som resten av filmen. Det är som om man vill avsluta det hela, men inte har tillräckligt med tid. Det finns förvisso vissa saker som förklaras som är bra, men jag gillade inte att man drog ut på det hela när man alltså hade ett perfekt läge att avsluta filmen tidigare och kanske lämna en del obesvarat för att ge historien ännu mer effekt. Jag är trots allt nöjd och fick en ganska trevlig stund med filmen som genomgående är välgjord, även om jag gärna hade sett mer av Stockholm...3 - Skådespelare
4 - Handling
3 - Känsla
4 - Musik
4 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.7

2 kommentarer:

  1. Japp, håller med om att filmen hade kunnat sluta tidigare. I själva verket hade den ju i princip slutat men sen fortsatte den ändå fast helt utan spänning. Just detta funkade bättre i boken om jag minns rätt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jojjenito: Samma problem fanns ju i den amerikanska versionen. Ganska synd då båda borde ha slutat när filmen var på topp. Trots allt gillade jag den mer än jag trodde.

      Radera