torsdag 5 augusti 2010

The Three MusketeersTitel: The Three Musketeers / De tre musketörerna
Genre: Äventyr/Komedi/Romantik
Land: USA/Storbritannien
År: 1973
Regi: Richard Lester
I rollerna: Michael York, Oliver Reed, Raquel Welch, Faye Dunaway, Richard Chamberlain, Christopher Lee, Charlton Heston, Jean-Pierre Cassel, Geraldine Chaplin

Handling: Bondpojken d'Artagnan kommer till Paris för att träda i Kung Ludwig den XIII:s tjänst, och som medlem av monarkens privata vaktstyrka, Musketörerna. d'Artagnan förolämpar musketörernas bästa fäktare Atos, Aramis och Portos som alla tre utmanar d'Artagnan på duell. Men snart blir han deras vän och vapenbroder. Han blir inblandad i våldsamma svärdsdueller, saftiga slagsmål, lömska politiska intriger och romantiska förvecklingar. För sistnämnda svarar den vackra och rara kammarjungfrun Constance samt den sköna med livsfarliga Milady de Winter.

Omdöme: Kände för en klassisk matiné och vad passar då bättre än historien om de tre musketörerna (ja, de blir ju fyra när d'Artagnan går ihop med de övriga). Det är ett äventyr fyllt med humor och romantik, precis som man vill ha det. Michael York spelar d'Artagnan som är klumpig och oerfaren, men även ärolysten och villig att lära sig av de övriga. Bäst är Oliver Reed som Athos som är så där lagom bitter och gärna har ett glas eller två i sig (fast det tror jag Reed hade som krav för att spela rollen). Richard Chamberlain och Frank Finlay gestaltar Aramis repsektive Porthos, men utan att göra mycket väsen av sig.
De två stora kvinnliga rollerna är dock desto intressantare där man får se en ung och vacker Raquel Welch (Constance) som mest sågs som sexobjekt på den här tiden, men visar att hon kan lite mer än så. Faye Dunaway (Milady de Winter) å andra sidan visar att hon kan mer än att spela bra då hon här har en härligt elak men förförisk roll. Det är fyllt med kända ansikten då även Christopher Lee och Charlton Heston syns i mindre, men viktiga, roller. Filmens humor påminner starkt om Monthy Python vilket till stora delar är positivt då det inte blir de typiska humor klyschorna hela tiden. Men jag hade väntat mig mer av denna film som allt mer går på tomgång under filmens speltid.

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.5


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar