
Titel: How to Steal a Million / Hur man stjäl en miljon
Genre: Komedi/Romantik
Land: USA
År: 1966
Regi: William Wyler
I rollerna: Audrey Hepburn, Peter O'Toole, Eli Wallach, Charles Boyer
Handling: För att hemlighålla sin pappas konstförfalskningar tvingas dottern med hjälp av en konsttjuv stjäla en staty från ett museum i Paris.
Omdöme: Jag har genom åren sett en hel del av William Wylers högklassiga filmer och givetvis vill man se mer av Audrey Hepburn. Hon spelar Nicole, dotter till den erkände konstsamlaren Bonnet (Hugh Griffith). Men då ett av hans verk visas på museum ska man pga försäkring värdera föremålet. Det gör att det kommer uppdagas att föremålet är en förfalskning gjord av Bonnet själv. Så för att täcka upp för sin far övertalar Nicole konsttjuven Simon Dermott (Peter O'Toole) att stjäla föremålet från det välbevakade museet i Paris. Lite The Thomas Crown Affair alltså, men inte lika bra.

Tyvärr hamnar filmen många gånger i 60-tals fällan där det blir lite för larvigt och farsartat och man därför inte kan njuta som man annars kanske hade gjort. Hepburn och O'Toole har ganska bra samspel, men det slår inte direkt gnistor om dem. Istället är det Eli Wallach som spelar konstsamlaren Davis Leland som stjäl varje scen han är med i. Han är inte bara konstsamlare och väldigt intresserad av det utställda föremålet, utan blir även förtjust i Nicole. Hade gärna sett att det blivit ett triangeldrama istället för att lägga så stor vikt på själva stöten som blir för långdragen. Filmen är även med sina två timmar alldeles för lång och borde kortats med upp till en halvtimme.
3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt
Betyg:
IMDb: 7.4
Ganska underhållande film trots allt. Jag gav den 3/5.
SvaraRaderaDen hade kunnat vara mycket bättre med en mer passande skådis i den manliga huvudrollen. Jag gillade inte alls Peter O'Toole i denna film.
Henke: Minns inte filmen tillräckligt bra för att kommentera Peter O'Toole, men du har säkert rätt. Han kunde vara lite trist. Men i Lawrence of Arabia gillade jag honom.
RaderaDet jag hade svårast för var det lite farsartade och skrikiga 60-talet.