lördag 9 oktober 2010

ImagesTitel: Images
Genre: Drama/Rysare
Land: Storbritannien/Irland/USA
År: 1972
Regi: Robert Altman
I rollerna: Susannah York, Rene Auberjonois, Marcel Bozzuffi, Hugh Millais

Handling: Cathryn, som är lyckligt gift med Hugh, får allt svårare att skilja på dröm och verklighet när paret återvänder till sitt avskilda hus på landet. Hon börjar se syner som får henne att tvivla på sig själv och fatta svåra beslut.

Omdöme: Robert Altman regisserade denna lite bortglömda film som jag tycker ska klassas som psykologisk och andas något mellan Bergman och Polanski. Det är kanske inte lika rysligt som när Polanski var som bäst, men samtidigt är det ett snäpp värre än Bergman. En intressant sak som säkerligen var ett trick av Altman är att samtliga karaktärer i filmen lånat varandras riktiga namn. Susannah York spelar här Cathryn, Cathryn Harrison spelar Susannah, Rene Auberjonois spelar Cathryns make Hugh, Hugh Millais spelar Marcel, far till Susannah och Marcel Bozzuffi spelar Cathryns f.d. älskare Rene.Det är nästan med en gång effektfullt där Altman tagit hjälp av Oscarsvinnande kompositören John Williams, vars musik stundtals är så där kusligt bra, men tyvärr även blandar det med en del oljud (dock ganska passande sådant). Så passande att han blev Oscarsnominerad. Han har även tagit hjälp av Oscarsvinnande cinematografen Vilmos Zsigmond som många gånger ger filmen en nästan drömsk känsla och ger filmen en bra höstlook. Filmen balanserar på gränsen till att kunna urarta, samtidigt känner jag att man kanske kunde gått lite längre med att få Cathryn (Susannah York) utsatt för mer psykologisk terror.Jag måste ändå säga att jag gillar det här på något sätt. För trots att det aldrig blir direkt skrämmande så har man med små medel lyckats få till en kuslig stämning och det är alltid positivt. Jag tycker också skådespelarna sköter sig bra där Susannah York i huvudrollen givetvis får mest att spela med och sköter sig bra. Hennes schizofreniska beteende tycker jag skildras väl och jag tycker det nästan är i klass med Repulsion (1965) när filmen är som bäst. En trevlig film i en genre (psykologisk thriller/rysare) som var som bäst under denna period.

4 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
19 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.2

3 kommentarer:

 1. Verkar helt klart intressant. Sen att Altman ligger bakom lovar gott, jag gillar ju McCabe & Mrs. Miller och The Long Goodbye, så Images blir nog den med en trevlig sittning.

  SvaraRadera
 2. Ja, gillar man filmer som Polanskis Repulsion (1965) så tror jag helt klart det är en film man bör kunna gilla. Tycker Altman kan vara lite ojämn, men han när han fick till det blev det minnesvärt.

  SvaraRadera
 3. Det var just Perfume of the Lady.... som gjorde att jag fann min väg till din blogg :)

  Repulsion uppskattades en aning, men tror den skulle växa vid ett nytt försök.

  SvaraRadera