torsdag 28 oktober 2010

Three Days of the CondorTitel: Three Days of the Condor / Tre dagar för Condor
Genre: Thriller/Mysterium/Drama/Romantik
Land: USA
År: 1975
Regi: Sydney Pollack
I rollerna: Robert Redford, Faye Dunaway, Cliff Robertson, Max von Sydow

Handling: Joe Turner jobbar för CIA med att analysera böcker, och hittar en dag alla sina medarbetare brutalt ihjälskjutna. Han startar en jakt på de ansvariga, samtidigt som han själv är jagad.

Omdöme: Denna konspirationsthriller kom under den gyllene eran - 70-talet. De allra bästa konspirationsfilmerna gjordes under denna period och även om detta inte är min favorit så är det en bra film i genren. Filmen börjar egentligen som en helt vanlig film där vi får se ett par till synes helt vanliga människor jobba på ett kontor i en ordinär byggnad. Joe Turner (Robert Redford) är sen till jobbet, han åker moppe på New Yorks gator. Detta visar sig inte vara en helt vanlig dag för Joe och hans medarbetare. Detta är nämligen dagen då de kommer dö...Joe är en bokmal. Hans uppgift, precis som hans kollegor, är att läsa igenom böcker, tidsskrifter och journaler och sedan mata in informationen i en dator för att försöka hitta organisationer och misstankar åt CIA. Han är inte en fältagent så när hans liv är hotat tar han till metoder han lärt sig från böckerna och sin intelligens. Detta gör honom till en farlig person för de som är ute efter honom då han är oberäknelig. För att gömma sig kan han inte gå hem eller till någon han känner, därför kidnappar han Kathy (Faye Dunaway) och håller sig gömd hos henne.Precis som jag tidigare tyckt när jag sett filmen så är det scenerna med Redford och Dunaway som tyvärr sänker den här filmen. Det är inte att de inte spelar bra mot varann, de har en viss kemi och det hade säkert fungerat i en annan typ av film, men det sänker tempot något oerhört. Filmen är på nästan två timmar och man hade lätt kunnat trimma den med åtminstone en kvart av scener mellan de två. Första timmen av filmen är nog den bättre då Joe inte vet vem som är efter honom eller varför, han vet inte heller om han kan lita på någon.Filmen behåller intresset rakt igenom, men tappar lite fokus under perioder då Redford/Dunaway-delen tar över. Coolaste karaktären spelas annars utan tvekan av Max von Sydow i rollen som Joubert, en frilansande lönnmördare som tidigare jobbat åt CIA. Von Sydow är prydd med mustasch, glasögon och oftast hatt och rock. Han är iskall och cool, precis som en lönnmördare ska vara. Likaså gillar jag Cliff Robertson i rollen som Higgins som är ansvarig för att ta in Joe till CIA. Han får inte så mycket utrymme som de andra, men han passar mycket bra i rollen och inger ett lugn som krävs.Filmen har ett bra manus och det hade egentligen inte krävts så mycket för att göra detta till en riktig klassiker likt The Parallax View (1974), båda skrivna av samma manusförfattare för övrigt. En annan sak som kunde varit bättre är musiken som allt för ofta använder sig av funkig musik som inte alls passar. Stundtals dyker det dock upp passande musik, men inte tillräckligt ofta tyvärr.

Joe: "Have I raped you?"
Kathy: "The night is young."

4 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.5

2 kommentarer:

  1. Klart att det är Max som gör hela filmen :) Musiken kan jag dock inte påminna mig att jag lade märke till i någon särskild utsträckning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sofia: Ja, Max och Robert gör mycket för filmen. Musiken minns jag inte heller, men uppenbarligen noterade jag den när filmen sågs ;)

      Radera