fredag 5 november 2010

Apollo 13Titel: Apollo 13
Genre: Drama/Äventyr
Land: USA
År: 1995
Regi: Ron Howard
I rollerna: Tom Hanks, Kevin Bacon, Bill Paxton, Ed Harris, Gary Sinise

Handling: Den 13:e Apollo-färden blev en katastrofartad händelse för NASA och besättningen när en explosion i kapseln ändrade förutsättningarna för återfärden till Jorden. Filmen är en dramatisk och innehållsrik skildring av händelserna de ödesdigra dygnen.

Omdöme: Året är 1970 och den första månlandningen har redan ägt rum. Det är därför inte särskilt stort intresse för Apollo 13-färden från varken människor eller media. Men när förutsättningarna drastiskt förändras till det sämre tar intresset full fart och det hela blir till en stor händelse. Filmen skildrar främst besättningen ombord Apollo 13 och markpersonalen som jobbar för fullt för att hitta lösningar på problemen. Det är egentligen ganska skönt att slippa medias frosseri.Filmen lägger inte så mycket tid på annat varken före eller efter själva huvudhistorien vilket gör att man kan koncentrera sig helt på det intressanta. Många gånger tar det nästan halva filmen så man får lära känna karaktärerna och ha en massa sidohistorier, men här har man så mycket att berätta att det helt enkelt inte finns tid. Jag gillar hur man lyckats behålla spänningen filmen igenom och blir inte minst imponerad av hur de s.k. experterna på marken lyckas lösa många problem under enorm tidspress.Jag tycker inte filmen är särskilt patriotisk som många andra filmer av den här typen kan vara, även om man ser den amerikanska flaggan lite här och där. Tom Hanks, Kevin Bacon och Bill Paxton spelar de tre männen i besättningen och sköter sig bra på små ytor. Paxton känns ganska så trovärdig som febersjuk och Hanks känns rätt som den rutinerade räven. Men mest gillar jag nog Ed Harris som spelar chefen för markpersonalen som påminner en del om rollen han hade i The Truman Show (1998). Välgjord, välspelad och spännande.

4 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
4 - Foto
--------------
19 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.5

2 kommentarer:

  1. Jag tycker också att den här var en riktig höjdare, spännande "pratfilm" (för egentligen händer ju inte så mycket, utöver läckande syre). Däremot kanske lite väl många "olycksbådande" planteringar inledningsvis.

    SvaraRadera
  2. Ja, jag tycker aldrig den går överstyr och behåller fokus på själva uppdraget och inte en massa annat runt omkring. En typisk Oscar-film gjord med omsorg.

    SvaraRadera