måndag 22 november 2010

Lights OutTitel: Simon Werner a disparu... / Lights Out
Genre: Drama/Mysterium/Thriller
Land: Frankrike
År: 2010
Regi: Fabrice Gobert
I rollerna: Jules Pélissier, Ana Girardot, Audrey Bastien, Arthur Mazet

Handling: En Parisförort i Mars, 1992. Under en alkoholfylld fest upptäcker några ungdomar en kropp som verkar vara livlös i en liten skogsbuske. Två veckor tidigare: Simon Werner, en vetenskapsstuderande på Leon Blum-skolan, har inte dykt upp till lektionerna och man har dessutom funnit blodfläckar i ett av klassrummen. Klasskamraterna föreställer sig varenda möjliga scenario om vad som kan ha hänt honom. Några dagar senare försvinner även en ung flicka. En flicka utan något mörkt förflutet och utan någon koppling till Simon. Nästa dag försvinner en tredje elev från samma klass...

Omdöme: Till sköna toner av Sonic Youth får vi under ett par dagar 1992 följa några ungdomar i 17-18 års åldern som alla är inblandade i försvinnandet av sin klasskamrat Simon Werner. Att någon blivit dödad/dött står klart ganska tidigt då en kropp hittas i ett buskage i en skog. Men om det är en kille eller tjej låter man vara osagt och istället hoppar man tillbaka tio dagar för att visa vad som föranledde det hela. Vi får då följa var och en av ungdomarna och ser då hur lite som kan göra att det skiljer väldigt mycket i någons historia.Jag gillar det faktum att man delat upp filmen i fyra delar (tror jag det är) där man följer Jérémie, Alice, Jean-Baptiste och Simon och på så vis ser historien spelas upp ur olika synvinklar. Med varje synvinkel får man mer information och detaljer kring de olika karaktärerna och märker att allt inte behöver vara som det först uppfattats. Man luras lätt att tro på allt man ser och hör, men det är viktigt att höra båda sidorna av historien och det lyckas man bra med här. Jag gillar denna berättarstil där allt och inget är som det verkar.

3 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
IMDb: 6.5


2 kommentarer:

  1. Håller med om berättarstilen, den lägger till ett extra element till filmen. Och musiken är, som du skriver, underbar. Förresten, vet du om det hela bygger på en sann historia? Tänker att det utspelas i mars 1992, just så exakt. Kanske bara var för att man skulle få spela skön tidstypisk Sonic Youth-musik? Eller är det bara nyskriven musik kanske. Som jag fattade var det även några gamla låtar.

    SvaraRadera
  2. Mmm, inte helt säker på om det bara var nya låtar, men skulle nästan tro det. Har dock inte hört mycket av Sonic Youth tidigare så svårt att säga. Kände också att det skulle kunna vara baserat på en sann historia, men är tveksam till det. Men det gör inget hur det än är, gillar filmer som utspelar sig en bit bakåt i tiden.

    SvaraRadera