torsdag 30 december 2010

Black SwanTitel: Black Swan
Genre: Drama/Thriller
Land: USA
År: 2010
Regi: Darren Aronofsky
I rollerna: Natalie Portman, Vincent Cassel, Mila Kunis, Barbara Hershey, Winona Ryder

Handling: Nina och Lily tävlar om att bli den nya prima ballerinan inför en ny säsong med Svansjön i New York. Den oerhörda pressen hotar att bli för mycket för en av dem.

Omdöme: Jag höll mig så mycket som möjligt undan information om filmen vilket gjorde att jag egentligen trodde det hela skulle gå ut på en blodsallvarlig kamp mellan Natalie Portman och Mila Kunis. Men det visar sig snart vara en annan sorts kamp som utspelar sig som jag tyckte gav filmen det lilla extra. Den kampen handlar om Nina (Portman) och hur hon påverkas av stressen och pressen när hon kämpar för att bli den nya "svanen" i uppsättningen av Svansjön.Ansvarig för pjäsen är Thomas Leroy (Vincent Cassel), en fransman som har en förmåga att få ut det mesta ur sina balettdansöser, men även pressa dem och utmana dem till det yttersta. Detta är något Nina känner av och varje gång hon är runt honom blir hon som en liten flicka. Och just detta tycker jag Natalie Portman hanterar väldigt bra, hennes skicklighet att visa denna sårbarhet. Sårbarheten kommer från hennes liv boendes med sin mamma Erica (Barbara Hershey) med stort kontrollbehov. För sin mamma är hon fortfarande en liten flicka, men hela situationen håller på att förändra Nina.Vincent Cassel tycker jag man också måste nämna då han vid sidan om Portman ger en minnesvärd prestation som den ytterst krävande regissören av pjäsen. Han har redan kört slut på sin "lilla prinsessa" Beth (Winona Ryder) som är på gränsen till ett nervsammanbrott. Nu är bara frågan om Nina klarar av att hantera förväntningarna och lyckas bli både den vita och svarta svanen.Mystiken som jag nämnde tidigare var något som var filmens starkaste sida då den lät tittaren få förväntningar och bara sitta och vänta på att det skulle explodera. Och explodera gör det, men inte riktigt på det sättet jag hade hoppats på. Det bjuds på en hel del minnesvärda scener på vägen till explosionen, men när man väl kommer fram tar man i för mycket och går för långt. Man har tyvärr använt sig av dataeffekter när man lika gärna kunde varit utan dem och istället låtit det hela avslutas på ett kraftfull och naturligt sätt.Baletten är givetvis en stor del av filmen, men jag känner att den kanske tar för stor plats i filmen då man under långa stunder får se när de övar. Filmen utspelar sig till stora delar i träningssalen och hemma hos Nina och hennes mamma. Jag föredrar scenerna i hemmet då det finns en spänning i dem pga Ninas "problem" som främst dyker upp där. Jag gillade även den sexuella spänningen i filmen som påverkade Nina så som hon gjorde. Och så Clint Mansells musik som givetvis är en stor del av njutningen under de starkaste scenerna.

4 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
4 - Foto
--------------
20 - Totalt

Betyg:
IMDb: 8.7

2 kommentarer:

  1. Mja, jag tycker nog inte att Balck Swan tappar så mycket i slutet. Däremot skulle jag behöva se om och grunna lite för att se om logiken hålls eller om Darren "fuskar" lite...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sofia: Det är inte att den tappar rent handlingsmässigt, men jag har lite svårt för dataeffekterna mot slutet som gör att det hela blir lite för mycket. Känns som man borde ha kunnat lösa det på ett annat sätt.

      Radera