söndag 5 december 2010

Lilja 4-EverTitel: Lilja 4-Ever
Genre: Drama
Land: Sverige/Danmark
År: 2002
Regi: Lukas Moodysson
I rollerna: Oksana Akinshina, Artyom Bogucharsky, Pavel Ponomaryov, Tomasz Neuman

Handling: 16-åriga Lilja bor i en sliten och fattig förort någonstans i det forna Sovjetunionen. Hennes enda vän är den unge pojken Volodja. Tillsammans drar de runt i området och fantiserar om hur man kunde göra livet lättare att leva. En dag tänds hoppet när Lilja blir förälskad i Andrej. Han ber henne följa med till Sverige och börja ett nytt liv.

Omdöme: Det tar inte lång tid att komma in i den här filmen som följer 16-åriga Lilja (Oksana Akinshina) vars mamma har träffat en ny man som ska ta med dem till USA. Men mamman lämnar sin dotter i det slitna Estland där hon får klara sig själv. Snart tar pengarna slut och lägenheten tas från henne. Hon ställs inför ett par tuffa val och har bara pojken Volodja att prata med och som förstår henne då han är i en liknande situation.Oksana Akinshina i huvudrollen ger en exemplarisk prestation som den inte helt väluppfostrade tjejen, men som vill leva ett normalt och städat liv. Men skolan går inget bra och snart är det lim som gäller för att ta sig igenom dagarna. Hon ser sin chans att tjäna lite pengar genom att åka in till stan och ligga med äldre män. Men så träffar hon Andrei som visar sig vara en snäll och ärlig kille. När det visar sig att han jobbar i Sverige och kan fixa jobb där åt Lilja ser hon ljuset i sitt liv.Det är en film som lever mycket på känslor och de lyckas man ta fram på ett bra sätt som känns. Man har svårt att tänka sig en omvänd situation med en svensk tjej, men det är väldigt enkelt att sätta sig in i hennes situation boendes i ett relativt fattigt land utan framtidsutsikter. Jag tycker man lyckats bra med den pumpade techno-musiken som främst spelas på nattklubben Lilja besöker, men även under stora delar av filmen som liksom målar upp en bra bild av hennes liv. Något jag dock störde mig på, främst inledningsvis, var de amatörmässiga inzoomningarna.

4 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
2 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
IMDb: 8.0


8 kommentarer:

 1. Sveriges smygrasistiska samhälle som endast består av självgoda och likgiltiga hycklerister och pedofiler, det är vad filmen främst handlar om.

  SvaraRadera
 2. Mmm, det är en kall och inte allt för positiv bild av Sverige filmen målar upp. Man blir lite mörkrädd när man tänker på hur många som utnyttjar en tjej på det viset utan att någon ens försöker förstå eller hjälpa henne. Men det är så det tyvärr ser ut, det är samhällets baksida.

  SvaraRadera
 3. Nog tycker jag att Lilja var värd minst en halv stjärna till. Rolig är filmen inte, men angelägen utan att bli moraliskt pekpinneartad.

  SvaraRadera
 4. Sofia: Ja, jag måste erkänna att filmen överraskade positivt på flera sätt. Men ändå blev det en stark trea/svag fyra till slut då jag störde mig på det faktum att man avslöjar för mycket med inledningsscenen. Jag vill helst vara ovetandes om vad som komma skall och det drog nog ner betyget en aning för mig.

  SvaraRadera
 5. Det kan vara lite olika och just här tycker jag att det funkade rätt bra, man behövde liksom inte sitta och hoppas på att allt skulle ordna sig till slut

  SvaraRadera
 6. Nej, det har du iofs rätt i. Ändå var det något under sista biten av filmen som inte klickade riktigt för att jag skulle ge den ett högre betyg. Men definitivt sevärd.

  SvaraRadera
 7. Jag mådde riktigt dåligt resten av kvällen efter att jag hade sett den här för kanske 1-2 år sedan. Samma effekt hade We Need To Talk About Kevin som kom ut nyligen.

  Om en film får en att känna sig så illa till mods har den iaf gjort något rätt skulle jag vilja påstå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jonathan: Du har rätt. En film som får en att känna något riktigt ordentligt, har ju lyckats. Sen behöver man inte älska filmen, men den är svår att glömma. Jag hade inte heller sett denna tidigare, men den var ju rejält omtalad när den kom. Gillade den, men ingen ny favorit för den delen.

   Har sett We Need to Talk About Kevin och blev lite besviken faktiskt. Hade nog förväntat mig lite mer, men sevärd är den.

   Radera