söndag 12 december 2010

Nico: Above the LawTitel: Nico: Above the Law
Genre: Action/Kriminaldrama/Thriller
Land: USA/Hong Kong
År: 1988
Regi: Andrew Davis
I rollerna: Steven Seagal, Pam Grier, Sharon Stone, Henry Silva

Handling: Nico Toscani är en Chicago-polis som under en narkotikaräd kommer en stor vapenaffär på spåren. Han blir misstänksam när CIA visar sig vara inblandat i affären. Den mäktiga organisationen gör dessutom allt för att skyla över det hela och det minskar inte hans misstänksamhet.

Omdöme: Steven Seagal slog igenom med dunder och brak när han i sin filmdebut utmanövrerade den ena skurken efter den andra. Ok, riktigt så gick det kanske inte till, men Seagal var med och skrev manus och producerade sin första film (hade kanske aldrig fått göra en annars) med regi av Andrew Davis, som ju fem år senare kom att göra klassiska Jagad (1993). Men trots en regissör med potential, blir detta inte mer än en standard b-action som aldrig riktigt lyfter. Ungefär som musiken där titelmelodin är bra, men resten lätt glöms bort.Nico Toscani (Seagal) är en ganska så osympatisk karaktär som vill leka hjälte stup i kvarten. Han följer inte alltid reglerna som han ska som polis, men samtidigt är han snabb med att förhindra andra att göra olagliga gärningar. Pam Grier, kanske mest känd från Jackie Brown (1997), spelar hans kollega som bara är dagar från att börja som åklagare. Men hon, precis som Sharon Stone som spelar Nicos fru, får lite utrymme i en film där Steven Seagal är "stjärnan". Det märks dock att han har kul här, är förhållandevis sympatisk, i bra fysisk form och att de runt honom ändå tror på filmen.

2 - Skådespelare
2 - Handling
2 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
12 - Totalt

Betyg:
IMDb: 5.5


2 kommentarer:

  1. Hyfsad 80-talsaction och fortfarande en av Segals bättre. Men som du säger, både Grier och Stone känns lätt bortkastade med tanke på det utrymme de får.

    SvaraRadera
  2. Ja, det är inte direkt en minnesvärd film, men med tanke på allt skräp Seagal gjort efteråt så går den att se. Eftersom han själv varit med och skrivit manus samt producerat så är det klart att han lagt mest krut på sin egna karaktär.

    SvaraRadera