söndag 30 januari 2011

La mala ordinaTitel: La mala ordina / Manhunt / The Italian Connection / Maffian ger order
Genre: Kriminaldrama
Land: Italien/Västtyskland
År: 1972
Regi: Fernando Di Leo
I rollerna: Mario Adorf, Henry Silva, Woody Strode, Adolfo Celi

Handling: Ett stort parti heroin försvinner någonstans mellan New York och Milano. Skulden läggs på småskurken Luca Canali som får en dödsdom över sig av maffian som skickar två mördare från New York till Milano. Canali vill inte bara bevisa sin oskuld, han vill också försöka hålla sig vid liv!

Omdöme: Vad Sergio Leone gjorde för italiensk spaghettivästern med sin dollar-trilogi, försöker Fernando Di Leo göra för italienskt kriminaldrama med sin milieu-trilogi. Detta är den andra filmen i serien, där den första är Milano calibro 9 (1972) och den tredje är Il boss (1973). Det är lågbudget, det är skitigt och det är elakt. Det är så mycket 70-tal man kan få och det är något speciellt med italienskt 70-tal då modet är horribelt och skådespelarna är så där härligt svettiga och smutsiga.När filmen börjar får vi veta att två amerikanska lönnmördare skickas från New York till Milano för att brutalt mörda Luca Canali (Mario Adorf). Man tror då man ska få följa Dave (Henry Silva) och Frank (Woody Strode) i deras jakt på Luca Canali, och det får man under första halvtimmen. Dave är den mer vulgära och vill hela tiden ha kvinnor och fart runt sig medan Frank är den tystlåtne muskelmannen som håller sig i bakgrunden. De två männen får en kvinnlig "guide" i form av Eva Lalli (vackra Luciana Paluzzi).Efter inledningen tar Mario Adorf över totalt som hallicken Luca Canali. Han är en jagad man, men vet inte varför. Det är inte bara de två amerikanarna han har efter sig utan även sin chef Don Vitos (Adolfo Celi) hejdukar. Filmen har en uppbyggande inledning där det inte händer allt för mycket, men där det istället bjuds på flera sköna one-liners och annat man kan skratta åt (som vanligt i dessa italienska filmer måste tilläggas). Allt eftersom blir filmen hårdare, mer fartfylld och riktigt underhållande. Att sen Quentin Tarantino fått inspiration härifrån känns ganska givet, speciellt till Pulp Fiction med en svart och en vit utsänd mördare.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.4


8 kommentarer:

 1. Vilken jäkla kungtrailer, haha!
  Älskar den där snubbens röst, är nog min favorit av alla trailerröster ;)

  Köpte den här filmen idag på bluray och tre andra i en och samma box som heter: Fernando Di Leo - The Italian Crime Collection.
  De andra titlarna äro; Caliber 9, The Boss och Rulers of the City.

  Köpte den av tre orsaker.

  1) jag älskar 70-tal
  2) jag älskar italiensk 70-tal, främst giallos.
  3) hade ett svagt minne att du skrivit positivt om en film med Mario Adorf. Förmodligen denna.

  Så ligger det till =)

  SvaraRadera
 2. Daniel: Det är skitigt, elakt och hårt. Precis som man vill ha denna typ av film.

  Håller med om att rösten i trailern är underbar. Har också hört den tidigare och den passar så himla bra.

  Har faktiskt skrivit om ett par Mario Adorf filmer. Denna, What Have They Done to Your Daughters?, Die Blechtrommel, The Bird with the Crystal Plumage, Nachts, wenn der Teufel kam samt Short Night of Glass Dolls.

  Milano Calibro 9 räknas som en av de allra främsta i genren så den bör du gilla. Denna är också trevlig och jag har för mig att jag sett Il boss, men är osäker. Verkar vara ett bra köp.

  SvaraRadera
 3. Ja, det är precis så man vill ha dem, känner mig enormt pepp på Caliber 9 och The Italian Connection. De andra två verkar vara halvbra om man lyssnar på vad andra säger.

  Så pass, fler än jag trodde. Har faktiskt sett samtliga förutom de med tysk titel.

  Hoppas det, det visar sig snart =)

  SvaraRadera
 4. Daniel: Ja, det är helt klart C9 och denna som verkar vara de bästa i samlingen.

  Ah, kul att du sett en del med Adorf då. De med tysk titel är inte i denna genre så de kanske inte skulle tilltala dig lika mycket.

  Återkom gärna med vad du tyckte om filmerna !

  SvaraRadera
 5. Mja, jag har väldigt bred filmsmak så det vet man aldrig ;)
  Men det är klart, den där med trumpojken lät knepig och enerverande.

  Ska försöka men minnet sviker oftast :/

  SvaraRadera
 6. Daniel: Hahaha, enerverande var ett passande ord, ungen var jobbig. Men filmen är inte alls tokig, om än udda.

  SvaraRadera
 7. Såg precis klart på filmen och måste säga, vilken jäkla kungrulle! =)
  Mario Adorf är hur skön som helst här och den otroligt galna chase scenen tycks inte imponerat på dig, men det gjorde den på mig. Platsar lätt på en topp 5 lista över de allra bästa.

  Caliber 9 gillade jag inte lika mycket, Mario Adorf blir för mycket här och filmen är seg och ointressant vissa stunder. Men slutet var välkommet.

  Tråkigaste med dessa filmer är att när folk blir skjutna går sällan deras kläder sönder och de blöder inte.

  SvaraRadera
 8. Daniel: Kul med uppföljning och extra kul att du gillade den här. Ja, Mario Adorf var i sina bästa stunder riktigt bra och underhållande.

  Caliber 9 är inte heller min favorit, men omtyckt av många. Mycket pga slutet som du nämner, det är inte alls pjåkigt.

  Haha, det kan nog stämma. Fast i vissa filmer är det istället för mycket blod och inte särskilt "verkligt" heller.

  SvaraRadera