onsdag 26 januari 2011

Oscarsgalan 2011 - Om valet var mitt

MINA FAVORITER - BÄSTA FILM:

Animal Kingdom


Kommentar: Denna verklighetsbaserade historia om en kriminell australiensisk familj är en av årets bästa med en historia som blir allt bättre och med flera högklassiga skådespelarprestationer.

Blue Valentine


Kommentar: En av mina personliga favoriter men inte en Oscarsfilm. Ryan Gosling och Michelle Williams är båda värda en Oscar för sina utomordentliga prestationer. En både varm och gripande film.

Hævnen


Kommentar: En typisk Oscarsfilm med de dramatiska och gripande scenerna, men som också gör det bra från början till slut. Den är inte bäst i fältet, men får ändå en plats före andra mer kända filmer.

Incendies


Kommentar: Stark och gripande, men även välberättad och välgjord. Svårt att inte se detta som en Oscarsfilm då den har alla ingredienser.

Inception


Kommentar: Når inte riktigt upp i den klass jag hade önskat mig, men är en ordentlig filmupplevelse och bjuder på något utöver det vanliga. Kanske inte bäst, men Nolan ska ha en eloge för sitt gedigna arbete.

Never Let Me Go


Kommentar: Berör på ett sätt jag inte hade räknat med. Inte en vinnare, men en fin liten film som utvecklar sig lite oväntat. Mycket bra och stämningsfull musik måste påpekas.

Shutter Island


Kommentar: Scorsese levererar ett bra och starkt mysterium där 50-tals miljöerna bidrar till atmosfären. Hade varit hetare om den kommit under Oscarsperioden istället för tidigt på året.

The Fighter


Kommentar: Har bästa bredden på skådespelarprestationer ledda av Christian Bale som gör en oförglömlig biroll. En film som kanske inte räcker hela vägen, men som har potentialen att växa.

The Ghost Writer


Kommentar: Kom tidigt på året vilket är synd då Oscarchanserna nästan helt försvinner. Polanski visar att han fortfarande kan och det är ett gammaldags thriller/mysterium som växer ju mer man ser.

The Silence


Kommentar: Övertygande tysk film som har otrolig stämning och där man verkligen känner den tryckta stämningen som karaktärerna känner. En av årets bättre filmer för egen del då den lyckas med det mesta, inklusive fotot och musiken.

OSCARSNONOMINERADE:

127 Hours

Kommentar: En stundtals stark film pga sitt visuella och det faktum att det baseras på verkliga händelser. Men tveksamt om den har en chans att vinna. Dock vann regissören Danny Boyle med sin Slumdog Millionaire så hans stil kan tilltala fler än man tror.

Black Swan

Kommentar: Darren Aronofsky har skapat en stämningsfull och bra film med starka skådespelarinsatser. Synd att den gick lite till överdrift mot slutet. Tror kanske inte riktigt på dess chanser, men en potential utmanare är det.

Inception

Kommentar: Hör helt klart hemma här och det var en upplevelse att se den. Men att den skulle överraska och ta hem spelet här tror jag tyvärr inte på.

The Fighter

Kommentar: Blir min favorit bland de nominerade även om jag inte riktigt tror den har en chans. Men ska någon film överraska och komma lite från ingenstans så är det väl passande med The Fighter som har årets bästa skådespelarskala.

The Kids Are All Right

Kommentar: Man väljer att ha med en lättsammare film och då blir det denna som blivit lite av en kritikerfavorit. Ser inte riktigt storheten och har ingen chans i detta fält. Hade helt klart hellre sett att man valt Another Year istället som är vassare.

The King's Speech

Kommentar: Kanske den stora utmanaren och en typisk Oscarsfilm om man går efter historiken. Tilltalade mig kanske inte så där jättemycket, men har som sagt ingredienserna att stå som vinnare.

The Social Network

Kommentar: Storfavoriten som inte är en dålig film, men att den skulle vara värdig Oscarsvinnare är att ta i. Men eftersom många gillar den har den stor chans att vinna och då ska man tacka sin regissör David Fincher som tog med roddsekvensen som känns som det Oscarsvinnande ögonblicket.

Toy Story 3

Kommentar: En animerad film måste man också ha med och då kändes denna given. Inte min favoritanimerade film från året (Megamind), men bäst av de nominerade. Borde vara i sin kategori och inte bland de stora enligt mig.

True Grit

Kommentar: Lite överraskande för mig då jag inte direkt gillade filmen. Men eftersom bröderna-Coen blivit lite av Oscarsfavoriter förvånar det inte. Att den är en klar outsider känns ganska givet, men vem vet.

Winter's Bone

Kommentar: Kul med en liten film som denna som slår sig in bland de stora, men det fanns andra filmer som var bättre och mer värdiga att komma med. Trots det har jag inget emot att den kom med här, även om jag saknar ett antal bra filmer.

**********

MINA FAVORITER - BÄSTA MANLIGA HUVUDROLL:

Javier Bardem (Biutiful)


Kommentar: Övertygar stort i en tung roll och gör det med bravur. Visar vilken stor skådespelare han är och borde få mer uppmärksamhet för prestationen. Bardem är bättre än filmen.

Ricardo Darín (Carancho)


Kommentar: Riktigt imponerande prestation av Argentinas störst lysande stjärna som var med i Oscarsvinnande Hemligheten i deras ögon året innan. Visar ett brett register och inger förtroende.

Aaron Eckhart (Rabbit Hole)


Kommentar: Överträffar faktiskt Nicole Kidman i filmen och övertygar med sin autentiska närvaro filmen igenom. Borde få mer uppmärksamhet för sin prestation.

Colin Firth (The King's Speech)


Kommentar: En svår roll som han klarar bra och är favorit till att vinna. Kanske inte min favorit då jag ändå tycker några prestationer är snäppet bättre.

Ryan Gosling (Blue Valentine)


Kommentar: Min favorit bland de fem och gör sin bästa prestation där han gör väldigt mycket med två roller för samma karaktär. Visar att han klarar det mesta i en och samma film, imponerande var ordet.

OSCARSNONOMINERADE:

Javier Bardem (Biutiful)

Kommentar: Kul att han fick bli nominerad och känns som den enda som kan överraska i fältet då Colin Firth är favorit. Tycker personligen han nog var bäst bland de nominerade, men chanserna är små då det är en utländsk film.

Jeff Bridges (True Grit)

Kommentar: Lite överraskad är jag då han trots allt vann förra året (för Crazy Heart). Å andra sidan är han duktig och de gillar Coen-bröderna. Men det fanns bättre prestationer som man borde nominerat. Har ingen chans.

Jesse Eisenberg (The Social Network)

Kommentar: Visst, han funkade bra i filmen, men det känns mer som det var regissörens och manusets förtjänst att han fick nomineringen. Ser inte hur han ska kunna vinna och rider mer på filmens popularitet än sin egna förmåga. Enligt mig tagit platsen från Ryan Gosling (Blue Valentine) som var en av årets främsta.

Colin Firth (The King's Speech)

Kommentar: Definitivt en av årets bättre prestationer och att han är favorit i fältet är det inget snack om. Ser endast Javier Bardem som allvarlig utmanare nu när han blivit nominerad. Men har en Oscarsroll och var även nära förra året.

James Franco (127 Hours)

Kommentar: Inte alls konstigt att han får en nominering då han är med filmen igenom och har en stark roll. Men att han skulle kamma hem Oscarn ser jag som ytterst tveksamt. Tror han själv främst är nöjd att vara nominerad.

**********

MINA FAVORITER - BÄSTA KVINNLIGA HUVUDROLL:

Martina Gusman (Carancho)


Kommentar: Gör tillsammans med Ricardo Darín en mycket bra insats i en lite förbisedd film. Har ingen chans i sammanhanget, men värd att nämna trots allt.

Nicole Kidman (Rabbit Hole)


Kommentar: Ingen personlig favorit, men gör en gedigen insats där hon inte spelar en allt för sympatisk person.

Jennifer Lawrence (Winter's Bone)


Kommentar: En trevlig bekantskap och en av de bättre prestationerna från året. Alltid kul med nya unga skådespelare som klarar av att övertyga.

Natalie Portman (Black Swan)


Kommentar: Visar stort register och känns väldigt hängiven sin roll i en utmanande roll som förmodligen ger henne en Oscar. Även om jag har en annan favorit i fältet är hon en värdig vinnare.

Michelle Williams (Blue Valentine)


Kommentar: Imponerande var ordet. En skådespelerska som växt på mig de senaste åren efter att inte ha varit någon favorit tidigare. Men visar verkligen att hon tillhör eliten och gillar hennes mångsidighet hon visar upp.

OSCARSNOMINERADE:

Annette Bening (The Kids Are All Right)

Kommentar: Kändes personligen som hennes medspelerska Julianne Moore var minst lika bra, om inte bättre. Visst var hon bra, men tycker hon var svagast i fältet. Trots det är hon den största utmanaren till favoriten Natalie Portman.

Nicole Kidman (Rabbit Hole)

Kommentar: Ser inte henne som slutlig vinnare, men hon är omtyckt av många så man ska aldrig säga aldrig. Gör dock en fin prestation och är värd en nominering.

Jennifer Lawrence (Winter's Bone)

Kommentar: Mycket värdig nominering för unga Jennifer Lawrence som gjorde filmen sevärd och visade prov på mycket fint skådespeleri rakt igenom. Bör inte ha en chans.

Natalie Portman (Black Swan)

Kommentar: Favoriten i fältet och värdig vinnare om det till slut blir hon som tar hem det. Finns bara en i fältet jag personligen tycker är en värdigare vinnare och det är Michelle Williams.

Michelle Williams (Blue Valentine)

Kommentar: Blev mäkta imponerad och detta var enligt mig bästa prestationen av de nominerade. Hon är dock en outsider mycket pga att filmen är en liten produktion som sällan blir belönad.

**********

MINA FAVORITER - BÄSTA MANLIGA BIROLL:

Christian Bale (The Fighter)


Kommentar: Ah, vad ska man säga egentligen ? En favorit som verkligen levererar och gör en Oscarsvärdig prestation i en Oscarsfilm. Har gjort bra prestationer tidigare, men nu uppmärksammas han äntligen på allvar.

Vincent Cassel (Black Swan)


Kommentar: Har inte blivit särskilt omnämnd för sin prestation, men han är en av orsakerna varför filmen fungerar så pass väl som den gör. Har alltid gillat honom och har gjort åtskildiga klassprestationer även tidigare.

John Hawkes (Winter's Bone)


Kommentar: Tillsammans med Jennifer Lawrence var han filmens höjdpunkt. Intensiv och stark prestation som övertygar.

Jeremy Renner (The Town)


Kommentar: Har filmens klart intressantaste karaktär och hanterar det bra. Kunde kanske fått än mer utrymme för att verkligen vara med här på allvar.

Geoffrey Rush (The King's Speech)


Kommentar: En gedigen prestation som var en viktig del i att Colin Firth fungerade så pass bra. Tycker inte det är i närheten av favoriten Bale, men är en av förhandsfavoriterna.

OSCARSNOMINERADE:

Christian Bale (The Fighter)

Kommentar: Given i fältet och känns som storfavorit. Men man vet aldrig och konstigare saker har hänt om han inte vinner. Dock var han en av årets bästa och förtjänar vinsten för rollen och för alla andra gånger han blivit förbisedd.

John Hawkes (Winter's Bone)

Kommentar: Väldigt kul att han får den uppmärksamhet han förtjänar för en mycket stark och bra rollprestation i en "dark horse"-film. Han har dock minst chans att vinna i fältet, men bara att han kom med är kul.

Jeremy Renner (The Town)

Kommentar: Hade han fått vara med lite mer i filmen hade han nog haft större chans att vinna. Var även nominerad förra året, då i huvudroll, så visst har han sina fans och kan överraska, men det ska mycket till.

Mark Ruffalo (The Kids Are All Right)

Kommentar: Jag gillar Mark Ruffalo och det är kul att han blir nominerad. Tycker personligen Vincent Cassel borde fått hans plats, men Ruffalo är den bästa "ersättaren", så det funkar för mig. Tror dock inte han har någon direkt chans.

Geoffrey Rush (The King's Speech)

Kommentar: Utmanaren i fältet som gjorde mycket för att Colin Firth skulle fungera så bra som han gjorde, men tycker inte han kommer i närheten av Christian Bale. Men ska någon snuva Bale så är det Rush.

**********

MINA FAVORITER - BÄSTA KVINNLIGA BIROLL:

Amy Adams (The Fighter)


Kommentar: Kanske inte riktigt lika bra som sin äldre medspelerska Melissa Leo, men får välförtjänt fin kritik för sin prestation. Visar en sida som man inte sett av henne tidigare och gör det klart övertygande.

Melissa Leo (The Fighter)


Kommentar: Efter sin övertygande prestation i huvudrollen i Frozen River tar hon ett steg tillbaka i en biroll och gör det än en gång bra. Inte min favorit i fältet, men inte oförtjänt om hon vinner.

Lesley Manville (Another Year)


Kommentar: En av mina favoriter från året. Riktigt imponerande prestation där hon på egen hand tog över varje scen hon var med i. Man kände av hennes berg- och dalbana av känslor hon gick igenom.

Jacki Weaver (Animal Kingdom)


Kommentar: Gudmodern i filmens kriminella familj har en kuslighet över sig som gör hennes prestation minnesvärd. Hon förmedelar desperation och ilska väldigt bra och är en av årets bästa.

Dianne Wiest (Rabbit Hole)


Kommentar: Hamnar lite i skymundan av Nicole Kidman och Aaron Eckhart, men har en betydande biroll som inte gick mig obemärkt förbi. Har ingen chans i fältet, men värd att nämnas.

OSCARSNOMINERADE:

Amy Adams (The Fighter)

Kommentar: Av de nominerade är hon min tredjehandsfavorit efter Jackie Weaver och Melissa Leo. Övertygade allt mer och gjorde en för henne lite ovanlig prestation som jag tycker gjorde att hon nästan var jämnbördig med medspelerskan Melissa Leo.

Helena Bonham Carter (The King's Speech)

Kommentar: Känns som hon rider mycket på filmens framgång även om hon fungerade bra med Colin Firth. Hade dock inte en så framstående roll att det ska kunna leda hela vägen, men fältet är relativt jämnt så allt kan hända.

Melissa Leo (The Fighter)

Kommentar: Lite av en förhandsfavorit i fältet även om det är jämnt. Inte min favoritprestation, men samtidigt värdig vinnare om hon nu skulle gå hela vägen.

Hailee Steinfeld (True Grit)

Kommentar: Lite överraskande faktiskt, men hon var duktig. Än en gång känns det som att det är faktumet att Coen-bröderna är omtyckta som filmen fått så många nomineringar. Att hon sen hade huvudrollen gör det ännu konstigare att hon är med här. Ser inte att hon skulle ha en chans. Tyvärr snuvar hon den värdiga kandidaten Lesley Manville (Another Year) på en nominering (min favorit från året).

Jacki Weaver (Animal Kingdom)

Kommentar: Min favorit av de nominerade och även om jag inte riktigt tror hon vinner så är det helt klart henne jag hoppas på nu när Lesley Manville (Another Year) inte är med. Gjorde en stark och minnesvärd prestation som skulle vara en värdig vinnare.

**********

MINA FAVORITER - BÄSTA UTLÄNDSKA FILM:

Biutiful (Mexiko)


Kommentar: En mörk och tung film som bärs av Javier Bardem, men som även har en gedigen historia att berätta. Har all potential att vara en vinnare, men når ändå inte riktigt ända fram.

Carancho (Argentina)


Kommentar: En sleeper som överraskade på mig då den till en början inte verkar vara något speciellt, men det ligger hela tiden något i luften. Övertygande skådespeleri och utvecklar sig på ett bra sätt.

Hævnen (Danmark)


Kommentar: Övertygar på de flesta plan och är en av årets bästa utländska filmer. Kunde kanske ha en kraftfullare avslutning för att verkligen nå toppen, men definitivt värd sitt beröm.

Incendies (Kanada)


Kommentar: En av de bästa i fältet, men oerhört jämnt då både danska Hævnen och tyska The Silence är riktigt bra filmer. Mörk, dyster, men ändå inte jobbig att se.

The Silence (Tyskland)


Kommentar: Min favorit i kategorin och det jag gillar är att den lyckas så väl på alla plan. Emotionellt har man prickat rätt i det mesta och det ligger hela tiden en oro i luften. Samtidigt är den välproducerad och välspelad.

OSCARSNOMINERADE:

Biutiful (Mexiko)

Kommentar: Trodde när jag såg den att den skulle vara given vinnare i kategorin. Men nu känns den inte längre som favorit, kanske inte ens andrahandsfavorit. Men med tanke på att Javier Bardem blev nominerad kanske den ändå är omtyckt.

Dogtooth (Grekland)

Kommentar: En överraskning i fältet med tanke på ämnet filmen tar upp. Inte den vanliga filmen man ser i Oscarssammanhang och känns inte som den ska vinna. Men då den är så udda kan den överraska.

Hævnen (Danmark)

Kommentar: En av favoriterna och en värdig vinnare om den tar hem det till slut. Har ingredienserna att vara en vinnare, men denna kategori är alltid osäker och kan gå lite hur som helst.

Hors-la-loi [Outside the Law] (Algeriet)

Kommentar: En outsider i fältet som känns lite för ordinär för att ha en chans att vinna. Ett gediget hantverk som aldrig når de riktiga topparna men ändå sevärd.

Incendies (Kanada)

Kommentar: Den stora utmananaren till danska Hævnen och egentligen hugget som stucket vilken som är bäst. Kanadensiska regissören Denis Villeneuve gjorde snygga och gripande Polytechnique (2009) och denna är kanske ännu starkare med ett känsligt ämne.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar