onsdag 19 januari 2011

To Die ForTitel: To Die For / Till varje pris
Genre: Drama/Komedi/Kriminalare
Land: USA/Storbritannien
År: 1995
Regi: Gus Van Sant
I rollerna: Nicole Kidman, Matt Dillon, Joaquin Phoenix, Casey Affleck

Handling: Suzanne vet precis vad hon vill. Hon ser en framtid som nyhetsuppläsare. Hon är beredd att satsa allt och röja alla hinder ur vägen. Om det så kostar liv - närståendes liv.

Omdöme: Jag har aldrig varit ett stort fan av Nicole Kidman, men när man ser en bra prestation måste man erkänna det och det gör jag efter att ha sett henne som Suzanne Stone. Hon gifter sig med Larry Maretto (Matt Dillon), som kommer från en förmögen italiensk familj, och ser sig själv inom nyhetsuppläsning. Hon tänker göra allt för att få vad hon vill och hon är van vid att få som hon vill. Sexig och förförisk som hon är lyckas hon få tre skolungdomar, två killar och en tjej, att se henne som en gudinna.Inspirerat på sanna händelser har Gus Van Sant regisserat filmen som en mockumentär där inblandade personer intervjuvas och berättar sina upplevelser om händelsen. Vad jag inte riktigt gillar är att man gjort det hela till en ganska så lättsam film och blandat det med ett allvarigt tema. Jag tror jag hade gillat den mer om man gjort den mörkare och allvarligare så man verkligen känner för karaktärerna. Nu blir Suzanne Stone mest komisk.Förutom Kidman spelar även Joaquin Phoenix en betydande roll som en av skolungdomarna och gör det bra. Han var runt 20 år här och visar tidigt att han har mycket i sig. Men bäst är Kidman som här förmodligen gör sin främsta rollprestation och känns väldigt naturlig som småkorkad, men bestämd och sexig yngre kvinna. Hennes förföriska blickar och beteende lyckas hon perfekt med. Lite kul att David Cronenberg dyker upp i en liten roll då filmen spelades in i Kanada.4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
IMDb: 6.8


2 kommentarer:

  1. Kul att du gillade Kidman! Det här är en av mina absoluta favoritfilmer och tycker att avvägningen mellan det mörka och det mer lättsamma är perfekt.

    SvaraRadera
  2. Jaså ? Kul att höra att det är en av dina favoritfilmer. Den har faktiskt funnits i mina tankar även efteråt (främst då Kidman, haha). Jo, hon får verkligen till karaktären, och det är kul vad hon gör med en ung Joaquin Phoenix.

    Men jag hade som sagt lite svårt med det lättsamma i en allvarlig situation. Kanske för att det var verklighetsbaserat.

    SvaraRadera