lördag 5 februari 2011

Fair GameTitel: Fair Game
Genre: Drama/Thriller
Land: USA/Förenade Arabemiraten
År: 2010
Regi: Doug Liman
I rollerna: Naomi Watts, Sean Penn, Noah Emmerich, Bruce McGill

Handling: Valerie Plames position som CIA-agent avslöjades av Vita Huset med avsikt att smutskasta hennes make, ambassadören Joe Wilson. Wilson skrev 2003 en artikel i New York Times där han menade att Bush-administrationen manipulerat information som hade med massförstörelse av vapen att göra, för att på så sätt rättfärdiga invasionen av Irak.

Omdöme: Denna verklighetsbaserade historia tar sin början månaderna efter terrorattentatet 11:e september 2001 där CIA-agenten Valerie Plame (Naomi Watts) jobbar med att få fram information från forskarna som jobbar i Irak med potentiella kärnvapen. Samtidigt får hennes make Joe Wilson (Sean Penn), f.d. ambassadör i Niger, i uppdrag av CIA att följa upp ett spår i just Niger och om de sålt material till Irak som kan användas till produktion av kärnvapen. Men när amerikanska regeringen går emot rekommendationen och invaderar Irak, beslutar sig Joe Wilson att skriva en artikel om sanningen. Svaret blir något han och hans familj sent kommer glömma.Det är en väldigt politisk film med mycket prat och en uppenbart vinklad ståndpunkt åt vänster. Eftersom det är baserat på verkliga händelser, sett från Valerie Plames och Joe Wilsons synvinkel, blir det givetvis lite vinklat. Regissören Doug Liman hade tidigare bl.a. gjort The Bourne Identity (2002) och jag hade hoppats få se något mer i den stilen med spioneri, fart och spänning. Nu blir det mest en transportsträcka fram till halva filmen då filmen har en liten vändning som gör att man tror det ska bli intensivare. Men filmen går hela tiden på sparlåga känns det som där det viktigaste verkar vara att berätta historien, inte göra en spännande och intressant film och det är det den faller på. Naomi Watts och Sean Penn gör dock vad de kan för att väcka lite liv i sina respektive karaktärer.

4 - Skådespelare
3 - Handling
2 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.0


4 kommentarer:

 1. Haha, och jag som först trodde att du av någon obegriplig anledning hade tagit dig an en av Baldwin-bröderna och en före detta fotomodell :D

  http://www.imdb.com/title/tt0113010/

  SvaraRadera
 2. Haha, jo jag känner till den och har nog också sett den för många år sen...

  SvaraRadera
 3. Håller med om det där med vinklingen. Det blev lite övertydligt. Nu är den ju baserad på paret Plame/Wilsons böcker så då blir det ju så. Nu tyckte jag ändå att historien bakom var intressant så att jag gav den klart godkänt ändå.

  SvaraRadera
 4. Ja, jag tyckte också historien var intressant, men filmen fick inte ut tillräckligt för att jag skulle gilla den mer.

  SvaraRadera