söndag 6 mars 2011

ChinatownTitel: Chinatown
Genre: Kriminaldrama/Mysterium/Thriller
Land: USA
År: 1974
Regi: Roman Polanski
I rollerna: Jack Nicholson, Faye Dunaway, John Huston, Perry Lopez

Handling: Los Angeles 1937. Privatdeckaren Gittes är expert på skilsmässofall. En dag får han i uppdrag av en dam att skaffa bevis på att hennes make är otrogen. Gittes ansträngningar resulterar i mord och han hamnar i en livsfarlig härva som handlar om makt, mark och vatten.

Omdöme: En modern film-noir (om än inte så modern längre) som följer privatdetektiven J.J. Gittes, även kallad Jake, i 30-talets Los Angeles där en komplicerad historia utvecklar sig mitt framför ögonen på honom. Gittes, spelad av en utmärkt Jack Nicholson, låter sig inte skrämmas av det faktum att han har att göra med mäktiga och farliga personer. Istället stoppar han näsan där han inte ska och sätter sitt och andras liv på spel.Det är med en nästan hypnotisk kraft filmen drar in en i detta mysterium där det delvis är filmens musik av Jerry Goldsmith som ska ha en eloge, men framförallt det Oscarsvinnande manuset av Robert Towne som har en skönt avslappnad dialog och en klurig, men inte allt för invecklad intrig som avslöjas under filmens gång. Filmen fungerar bäst om man inte vet hur det hela slutar, men det är trots allt en skön resa fram till det klassiska och minnesvärda slutet. På tal om musiken så tog man in Jerry Goldsmith som nödlösning kort innan filmen skulle ha premiär då man inte var nöjd med den tidigare kompositörens arbete. På tio dagar lyckades han alltså skapa detta minnesvärda soundtrack (om än med sina svackor) som fick en Oscarsnominering.Förutom Jack Nicholson måste man nämna Faye Dunaway som den typiska femme-fatalen som har en mörk sida samtidigt som hon utstrålar pondus. John Huston, som spelar hennes mäktiga far, gör en minnesvärd prestation i de få scener han är med i, men utan honom hade vi inte känt så starkt för hur historien utvecklas. Filmen kan tyckas gå lite på tomgång emellanåt, men det är en del av det hypnotiska som gör att det är en del av helheten som gör filmen till vad den är. Man behöver inte ha så mycket action i den här typen av film. Istället är det historien, karaktärerna och utvecklingen som talar för sig själv.5 - Skådespelare
4 - Handling
5 - Känsla
4 - Musik
4 - Foto
--------------
22 - Totalt

Betyg:
IMDb: 8.5

2 kommentarer:

  1. En väldigt trevlig 70-talsnoir. Som du säger -- stämningen är rent hypnotisk.

    SvaraRadera
  2. Mmm, den är verkligen hypnotisk och man har en bra och genomtänkt story att jobba med som gör det till en klassiker i Polanskis regi.

    SvaraRadera