söndag 27 mars 2011

IncendiesTitel: Incendies
Genre: Drama
Land: Kanada/Frankrike
År: 2010
Regi: Denis Villeneuve
I rollerna: Lubna Azabal, Mélissa Désormeaux-Poulin, Maxim Gaudette, Rémy Girard

Handling: En mors sista önskan skickar sina tvillingbarn Jeanne och Simon på en resa till Mellanöstern för att söka efter sina rötter. En film om två unga vuxnas resa till kärnan av djuprotat hat, oändliga krig och kärlek.

Omdöme: Efter en av de starkare upplevelserna 2009 med Polytechnique, följer regissören Denis Villeneuve upp med denna kanske ännu starkare film som kom att bli Oscarsnominerad för bästa utländska film. Efter att modern dött läses ett testamente upp där hon ber sina vuxna tvillingbarn Jeanne (Mélissa Désormeaux-Poulin) och Simon (Maxim Gaudette) söka sanningen och sina rötter i Mellanöstern där modern kom ifrån innan hon bosatte sig i Kanada. Vad de finner kommer förändra dem för alltid och berätta en historia om sin mor de inte kunnat ana.Det är med en långsam uppbyggnad vi får följa barnen på deras resa och få se vad deras mor gått igenom. Med bilderna från det kalla och gråa Montreal färskt i minnet befinner vi oss i varma och soliga Mellanöstern där historien sakta men säkert utvecklas. Vi får följa moderns resa från hemstaden till universitet och hennes öde under inbördeskriget. Det är en dyster bild som målas upp filmen igenom utan mycket hopp. Men barnen måste få reda på sanningen innan modern Nawal (Lubna Azabal) kan få ro.Med plötsligt starka scener skapas ett obehag som man ett tag inte tror ska leda någonvart, men här finns en röd tråd hela tiden och en nyfikenhet på att få veta sanningen precis som för karaktärerna i filmen. Det är inte förrän man når upplösningen som allt verkligen faller på plats och man känner sig nöjd, men ändå inte. För det är en dyster historia som är svårsmält. Men det är givetvis meningen att man ska känna starkt. Det är gjort med en känsla för att få ut det mesta av historien och låta tittaren bli lika påverkad som karaktärerna i filmen blir.

4 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
4 - Foto
--------------
20 - Totalt

Betyg:
IMDb: 8.3

2 kommentarer:

 1. Nu har jag sett den här och jag blev knockad. Riktigt bra och gripande. Dystert men jag tyckte ändå det fanns hopp. Själv gillade jag den här mer än regissörens förra film Polytechnique (som inte alls var dålig).

  http://jojjenito.wordpress.com/2012/01/15/nawals-hemlighet/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jojjenito: Var inne och läste dina tankar kring filmen och jag är glad att du gillade den.

   Man känner verkligen något, det är gripande och jag gillar hur man får ihop historien.

   Håller med om att den är bättre än Polytechnique (2009), men även det är en bra film av regissören.

   Radera