lördag 26 mars 2011

The Prisoner of Second AvenueTitel: The Prisoner of Second Avenue / Snacka om trubbel
Genre: Komedi/Drama
Land: USA
År: 1975
Regi: Melvin Frank
I rollerna: Jack Lemmon, Anne Bancroft, Gene Saks, M. Emmet Walsh

Handling: Mel Edison får sparken från jobbet och eftersom han inte står ut med att bli försörjd får han trassel med nerverna. Hans band till släkten och hustrun Edna sätts på prov.

Omdöme: Jack Lemmon gjorde genom åren en hög med komedier och det är väl de han blev mest känd för. Men det var en otroligt skicklig skådespelare som anpassade sig till sina roller och fick ut det mesta från sina karaktärer. Jag har alltid gillat hans stil och det är en fröjd att se honom i den här typen av film där hans kvicka mun funkar perfekt. När man lägger till ett nervsammanbrott så har man en bra karaktär för Lemmon att spela.Man har lyckats väldigt bra med valet av motspelerska i Anne Bancroft som matchar Lemmon filmen igenom istället för att bli en bifigur som bara låter Lemmon prestera. Tillsammans har de underbar kemi och känns som ett äkta gift par så som de håller på. Filmens första timme är riktigt bra och ger en många skratt. När han sen börjar tappa förståndet tappar den en aning, men rätar ändå upp sig till slutet.En kul detalj är att man slänger in ett par korta mellanpartier där man får höra en nyhetsuppläsare läsa upp dagens konstiga händelser. Även dessa är roliga och välskrivna som visar hur galen storstaden New York är att leva i. Det är en skön känsla över filmen som kom i mitten av 70-talet och både lyckas vara rolig och samhällskritisk. Kul också med småroller av M. Emmet Walsh, Sylvester Stallone och F. Murray Abraham i tidiga roller.

5 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
19 - Totalt

Betyg:
IMDb: 6.6


7 kommentarer:

 1. Jag älskar 70-talet men har mest sett thrillers och dramer. Tycker du denna film vore en bra komedistart eller har du nåt annat tips?

  SvaraRadera
 2. Daniel: Denna skulle nog kunna funka, men det finns andra guldkorn också. Några andra tips på bra komedier från 70-talet är The Sting (1973), Young Frankenstein (1974), Slap Shot (1977), Being There (1979), Silver Streak (1976), What's Up Doc (1972), Foul Play (1978), Play It Again, Sam (1972), The Out of Towners (1970), Brutti, sporchi e cattivi (1976), L'emmerdeur (1973) och Rosa Pantern-filmerna (även om de även kom på 60-talet). Har skrivit om flera av filmerna jag nämner...

  SvaraRadera
 3. Ja det hade du (en fil bild på Stallone alltså) :) Polisonger och keps å allt. Yummy!

  SvaraRadera
 4. fil bild??

  haha.

  fin kanske? :)

  SvaraRadera
 5. Vilken cast! Den hamnar på vill se-listan. :)

  SvaraRadera
 6. Fiffi: Sak samma, vi vet vad som menas. Och kul med flera kända ansikten som dyker upp i småroller.

  addepladde: Det tycker jag du ska göra. Betyget blev en svag fyra för övrigt. Jack Lemmon är aldrig fel och filmen är en liten pärla faktiskt.

  SvaraRadera