måndag 7 mars 2011

Se7enTitel: Se7en / Seven
Genre: Kriminaldrama/Mysterium/Thriller
Land: USA
År: 1995
Regi: David Fincher
I rollerna: Morgan Freeman, Brad Pitt, Gwyneth Paltrow, Kevin Spacey

Handling: De två poliserna Somerset och Mills har att göra med en psykopatisk seriemördare som systematiskt dödar sina offer efter de sju dödssynderna.

Omdöme: Polisdetektiverna William Somerset (Morgan Freeman) och David Mills (Brad Pitt) får ta hand om ett riktigt utmanande fall då en seriemördare iskallt och kalkyrerat dödar utvalda offer efter de sju dödssynderna. Somerset är en veteran inom yrket och ska snart gå i pension. Han är en bitter, ensam man som är trött på storstaden och allt det onda i världen. Mills däremot är nyinflyttad i storstan och är relativt oförstörd, har en vacker fru och en lite positivare syn på livet. De två kommer inte särskilt bra överens till en början, men en middag hemma hos Mills för dem närmare varandra.Från allra första början är det mörk stämning med ihärdigt regnande. Man sätter standarden tidigt för att sedan bara vrida åt allt mer. Detta är till stora delar tack vare manuset som aldrig släpper taget med den kusliga berättarstilen, men kanske framförallt för David Finchers regi och känsla för detaljer. Jag t.ex. fullkomligt älskar när polisen tar sig in i den misstänktes lägenhet och tar sig igenom rummen. Det är oerhört stämningsfullt med belysningen, färgerna, inredningen och detaljrikedomen på föremålen. Det blir automatiskt kusligt för att man lagt ner så mycket tid på att få till den rätta stilen.Ett annat parti jag tycker höjer sig över mängden är jakten på mördaren som blir riktigt intensiv. Det är skakig kamera, regn så klart, spännande och otroligt bra klippning. Jag brukar inte tänka på klippningen i vanliga fall, men här är det så bra synkat och skickligt gjort att det bara förhöjer känslan. Filmens enda Oscarsnominering var för övrigt just för klippningen. Filmen borde haft fler nomineringar, som t.ex. för manus och foto. Det är lite intressant att man lyckas skapa så otroligt bra stämning trots att musiken inte bjuder på något extra. Den är inte dålig på något sätt, men ändå ganska medelmåttig. Den förstör iaf inte stämningen och det är det viktigaste.Det viktigaste är dock att filmen behåller det mörka originalslutet skrivet av manusförfattaren, trots att filmbolaget ville ändra det. Men eftersom Fincher, Freeman och Pitt vägrade göra filmen med annat slut blev det av. Det är smarta och bra slut som dessa som gör en film till vad den är. Tänk att ha ett ordinärt slut på filmen, vem hade då tyckt filmen var så bra som den är ? Filmen satte ribban för hur en riktigt bra seriemördarfilm ska vara och många kopior kom, men det är inget som slår originalet. Det jag kanske mest gillar med slutet är att det passar in så himla bra med resten av filmen, och att det känns genomtänkt och inte bara framkrystat som det lätt blir med en sådan twist/överraskning.

4 - Skådespelare
5 - Handling
5 - Känsla
3 - Musik
5 - Foto
--------------
22 - Totalt

Betyg:
IMDb: 8.7

2 kommentarer:

  1. Kan bara hålla med den här är en riktig fullpoängare. Och visst är man tacksam för att teamet stred för det slut som det nu blev!

    SvaraRadera
  2. Absolut, hade inte blivit samma film utan slutet. Ovanligt att se, men chansningen gick definitivt hem och det tackar vi för.

    SvaraRadera