onsdag 27 april 2011

Angels with Dirty Faces



Titel: Angels with Dirty Faces / Panik i gangstervärlden
Genre: Kriminaldrama/Film-Noir
Land: USA
År: 1938
Regi: Michael Curtiz
I rollerna: James Cagney, Humphrey Bogart, Pat O'Brien, Ann Sheridan

Handling: Historien om gangstern Rocky Sullivan, som kommer ut från fängelset och lär upp ett gäng småtjuvar. Samtidigt återförenas han med sin barndomsvän, numera präst, samt försöker få ut sin andel av en gammal kupp som hans advokat sitter på.

Omdöme: Jag måste erkänna att jag var lite tveksam till Humphrey Bogart i en gangsterfilm då han oftast brukade spela detektiver och andra "good guys". Men det visade sig att han faktiskt är en av de mer osympatiska karaktärerna i filmen. Det är egentligen en ganska liten roll han har, men sköter sig bra. Klart bäst och riktigt bra är James Cagney som här förmodligen gör sitt livs roll. Tycker nog detta slår hans prestation i White Heat (1949), även om han är mycket bra där med. Jag älskar verkligen de små detaljerna han tillför karaktären, främst när han rycker med axlarna och vrider på huvudet, som lite galen. Han påminner mig starkt om Joe Pesci i olika maffiafilmer, men Cagney är mer sympatisk här.



Filmen har också en del humor vilket jag inte hade förväntat mig, men regissören Michael Curtiz (mest känd för bl.a. Casablanca (1942) där ju Humphrey Bogart har huvudrollen) har bra sinne för att lägga in humor i scener där det fortfarande blir allvarligt. Ett typexempel är när Rocky Sullivan (Cagney) ska lära ett ungdomsgäng uppföra sig på en basketplan. Varje gång de ruffas och gör fula saker på motståndarna, ger han igen med samma medel tills de lär sig att inte fuska. Skådespelarna i ungdomsgänget spelar även de mycket bra och övertygar för att vara så unga. Ann Sheridan, som spelar tjejen som Rocky Sullivan blir intresserad av, är vacker och spelar bra även hon. Samtliga är egentligen mycket bra, men Cagney är outstanding.



Det är helt enkelt en mycket bra film mycket pga Cagney, men handlingen håller och allt flyter på bra. Gillar när filmer inte har svackor bara för att fylla ut tid. Det enda jag kände som kunde ha varit bättre var slutet som jag inte riktigt uppskattade. Moraliska bitar som dyker upp plötsligt när de inte funnits tidigare i filmen förstör en del, men det var inte heller dåligt. Det är helt enkelt så att en gangster också kan visa känslor och ha ett hjärta även om han verkar vara hård som sten. Detta tycker jag dock visades genomgående i filmen och hade inte behövts förtydligas ytterligare i slutet.

5 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
19 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.9

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar