lördag 2 april 2011

The Snake PitTitel: The Snake Pit / Ormgropen
Genre: Drama
Land: USA
År: 1948
Regi: Anatole Litvak
I rollerna: Olivia de Havilland, Leo Genn, Mark Stevens, Celeste Holm

Handling: Virginia Cunningham vaknar upp på ett mentalsjukhus utan att minnas hur hon hamnat där. Hon märker dock att det inte är lätt att bli utskriven och glömmer allt fler saker ur sitt liv. Under sina många samtal med sjukhusets doktor börjar hennes minne dock sakta återvända.

Omdöme: Olivia de Havilland var bara lite över 30 år när hon gjorde rollen som Virginia Cunningham. Men redan under 30-talet hann hon med att vara med i klassikers som Captain Blood (1935), The Adventures of Robin Hood (1938) och Gone with the Wind (1939). Men hennes storhetsperiod kom under 40-talet då hon bl.a. vann två Oscars och sammanlagt var nominerad fem gånger. Hon kom inte att vinna för denna prestation, men uppmärksammades trots allt för sin porträttering av en sinnessjuk kvinna.Skådespeleriet av de Havilland känns till en början som lite överspel, men hon blir allt bättre och kommer verkligen in i rollen. Leo Genn i rollen som Dr. Kik har en skön och lugn röst som passar perfekt. Och så har vi alla biroller som lyckas övertyga en att det faktiskt är sinnessjuka människor vi får se. Som om det inte vore nog har vi den dominanta och elaka sjuksystern Davis (spelad av Helen Craig) som är lite som sjuksystern Ratched i One Flew Over the Cuckoo's Nest (1975).Lite som en föregångare till One Flew Over the Cuckoo's Nest lyckas filmen dra in tittaren i en värld med chock-terapi, galenskap och en kvinnas kamp för att bli normal. Baserad på en kvinnas riktiga berättelse om sin tid på ett mentalsjukhus lyckas filmen rakt igenom vara realistisk och på sina håll obehaglig. Men jag tycker inte riktigt den går hela vägen som den har potential att göra. Filmen känns också lite utdragen vilket kan ha att göra med att det egentligen bara handlar om en person hela tiden och det blir lite enformigt.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.8


5 kommentarer:

 1. Bra blogg! Ger många fina filmtips.

  SvaraRadera
 2. Kul att höra, tack för komplimangen ! Kom gärna med tips och åsikter, alltid intressant.

  SvaraRadera
 3. Tips: 1)Wild At Heart (Lynch, 1990)..2) Det vita bandet (Haneken, 2009)...3)Undergången (Hirschbiegel, 2004)

  God Påsk!

  SvaraRadera
 4. Tack för tipsen ! Inte sett Wild at Heart än, men den har jag haft ögonen på. Det vita bandet och Undergången har jag sett. De hittas under "Das weiße Band" respektive "Der Untergang". Vill främst se om sistnämnda där ju Bruno Ganz ger en oerhört imponerande insats.

  SvaraRadera
 5. Jag var lite ouppmärksam där, ja.

  SvaraRadera