söndag 29 maj 2011

BreakdownTitel: Breakdown
Genre: Action/Kriminaldrama/Mysterium/Thriller
Land: USA
År: 1997
Regi: Jonathan Mostow
I rollerna: Kurt Russell, J.T. Walsh, Kathleen Quinlan, Jack Noseworthy

Handling: På väg från Boston till San Diego får Jeff och hans fru Amy motorstopp, mitt ute i ödemarken i Arizona. Amy får lift med en långtradare till närmsta kafé för att därifrån ringa efter hjälp. Jeff får igång motorn och beger sig efter Amy, men på kafét finns hon inte och Jeff förstår att något har hänt henne.

Omdöme: Denna lilla roadmovie skapar med en gång stämning när filmen drar igång där Jeff (Kurt Russell) och hans fru Amy (Kathleen Quinlan) färdas genom det vackra landskapet ute i ödemarken. Jag får direkt en känsla av utmärkta The Hitcher (1986) med tanke på inspelningsplats och ämnet. Den har även likheter med holländska Spoorloos (1988) och dess amerikanska remake The Vanishing (1993) med tanke på att hans fru spårlöst försvinner. Det är definitivt inte negativt, snarare tvärtom då jag gillar denna typ av film.Vad jag gillar är att man bibehåller spänningen och farten filmen igenom. Man går egentligen aldrig till överdrift med actionscenerna vilket jag föredrar då jag gillar de mer realistiska filmerna framför de som försöker sig på häftiga actionsekvenser som går till överdrift. J.T. Walsh passar också bra som "bad guy" och det är en tuff sits hans karaktär sätter Kurt Russell i. Och på tal om Kurt Russell gillar jag det han gör med rollen. Han är medelålders och känns vardaglig. Det är helt enkelt en trevlig film som man blir nöjd med.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
IMDb: 6.9

Trailer - Breakdown

4 kommentarer:

 1. Hey, en kurt Russel rulle som jag inte sett som ser riktigt kul ut, nice :)

  Har en fråga till dig förresten, bilden som du hade i bakgrunden tidigare, med snubben som bar hatt och höll i en pistol med ljuddämpare. Vilken film tillhör han?

  SvaraRadera
 2. Jo, den är faktiskt trevlig och värd en titt.

  Den bilden kommer från den inte så kända, men intressanta Blast of Silence (1961) där huvudrollsinnehavaren Allen Baron även regisserat filmen och skrivit manuset. Har förresten skrivit om den här på sidan.

  SvaraRadera
 3. Vilken härlig titel och intressant handling. Helt klart nyfiken på denna =)

  Så blev en beställning från planetaxel precis nu. Lite väl häftigt pris på den dock, man är ju van att det är billigt där i från ;)

  SvaraRadera
 4. Kul att höra ! Ja, fast Criterion-utgåvor brukar vara lite dyrare, men det är de värda. Du får gärna höra av dig när du sett den...

  SvaraRadera