fredag 13 maj 2011

Der amerikanische FreundTitel: Der amerikanische Freund / The American Friend / Den amerikanske vännen
Genre: Drama/Thriller
Land: Västtyskland/Frankrike
År: 1977
Regi: Wim Wenders
I rollerna: Bruno Ganz, Dennis Hopper, Gérard Blain, Nicholas Ray

Handling: Jonathan Zimmerman, en rammakare i Hamburg, lider av en blodsjukdom och vet inte hur lång tid han har kvar att leva. Om läget försämras kan det handla om en månad. Detta faktum utnyttjas av Tom Ripley som tipsar en kontakt som han är skyldig en tjänst, om att använda Jonathan som yrkesmördare...

Omdöme: Filmen utspelar sig i Hamburg, Paris, New York och München. Med runt två timmars speltid har den för det mesta ett ganska lungt tempo, trots detta känns den sällan seg och det finns hela tiden en spänning i luften och historien går framåt. Jag gillar handlingen - en döende man blir rekryterad som mördare mot att han får pengar som han kan ge sin fru och son när han dör.Scenerna när han mördar är, för min del, kanske de intressantaste. Eftersom han inte är en mördare, beter han sig nervöst och vet inte riktigt hur han ska gå tillväga. Han har blivit tillsagd att skjuta en man i Paris tunnelbana som lär vara en mördare från USA. Därefter ska han inte springa, utan bete sig som en vanlig passagerare. Självklart går det inte som det ska och det är lite det som är spänningen med det hela. Hela denna sekvens är riktigt tät.Fotot sticker på många sätt ut då det på sina ställen är innovativt och coolt, som t.ex. när de filmar huvudpersonen ovanifrån och andra små detaljer. Man får även en känsla av futurism mitt i allt när Bruno Ganz som Jonathan Zimmermann följer efter det tilltänkta offret och man valt futuristiska inspelningsplatser. Användandet av färger, främst grönt och rött, är genomgående något regissören använt sig av med lyckat resultat. En annan sak jag tyckte var rolig är att man filmade några scener på samma plats (i en tunnel i Hamburg) som i filmen $ / Den perfekta stöten (1971).Skådespeleriet är bra överlag och främst är det Bruno Ganz i huvudrollen som spelar på ett realistiskt och övertygande sätt. För trots att filmen handlar om Tom Ripley (Dennis Hopper) så är det Jonathan som är den största och intressantaste karaktären. Som helhet är det här en bra film och det enda jag tycker kunde varit bättre var sista 10 minuterna av filmen då det blir lite spretigt, men ändå ok. Sen hade jag kanske velat veta lite mer om vilka de olika personerna var som anlitade honom, som han mördade och vilka de tillhörde.

4 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
19 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.3

4 kommentarer:

 1. Äntligen funkar bloggen din, försökte kommentera för 2 dagar sedan.

  Det här verkar vara en thriller precis i min smak, måste omedelbart skaffa. Tack för tipset!

  SvaraRadera
 2. Ja, det var trubbel för hela Blogger, så det var lite frustrerande där ett tag.

  Absolut ska du det, den har lite långsammare tempo, men det passar bra här.

  SvaraRadera
 3. Mnja, jag hade nog förväntat mig lite mer av thriller och blev därför lite besviken. Men Bruno var absolut den stora behållningen, det tycker jag också.

  SvaraRadera
 4. Sofia: Det var synd att du inte uppskattade den lika mycket som jag gör. Har sett den två gånger nu och tycker det som höjer den är några täta scener där Ganz karaktär sätts i svåra situationer och man sitter som på nålar (jag gör det iaf). Finns mycket att gilla här. Men det är inte en fartfylld thriller om man förväntar sig det.

  SvaraRadera