måndag 9 maj 2011

Dirty HarryTitel: Dirty Harry
Genre: Kriminaldrama/Thriller
Land: USA
År: 1971
Regi: Don Siegel
I rollerna: Clint Eastwood, Andrew Robinson, Reni Santoni, Harry Guardino

Handling: Den första filmen om San Francisco-snuten Harry Callahan - ordkarg ensamvarg som inte drar sig för att bryta mot reglerna. En mördare härjar i staden och Harry gör allt för att stoppa honom, även om det innebär att han inte följer reglerna.

Omdöme: En härlig klassiker som håller än idag. Ok, en ung publik kanske inte uppskattar den lika mycket, men jag gör det definitivt och njuter från början till slut med alla underbara repliker, attityden, spänningen, stämningen, jakterna, den tuffa/coola snuten, den äckligt sliskige skurken, ja allt egentligen. När filmen börjar ser man en tjej hoppa i en simbassäng uppe på en skyskrapa och vi ser det genom ett kikarsikte som mördaren har på sitt gevär med ljuddämpare. Samtidigt spelas den nu kända musiken av Lalo Schifrin som höjer pulsen och passar perfekt till den galne mördaren.Snart har "Dirty Harry" klivit in i handlingen och man känner snabbt att Clint Eastwood ÄR Dirty Harry. Han säger inte så mycket, men när han väl gör det är det klockrena repliker och kommentarer som får en att skratta. Han behöver inte alltid säga något för att man ska uppskatta hans coolhet utan han har helt enkelt en naturlig pondus. Vissa gånger är det hans Magnum som säger allt, andra gånger är det hans blick och ansiktsuttryck. Filmen kryllar av klassiska och underbara scener och repliker.The Mayor: Well let's have it.
Harry Callahan: Have what?
The Mayor: A report! What have you been doing?
Harry Callahan: Well, for the past three quarters of an hour I've been sitting on my ass in your outer office waiting on you!


Harry Callahan: Well, when an adult male is chasing a female with intent to commit rape, I shoot the bastard. That's my policy.
The Mayor: Intent? How did you establish that?
Harry Callahan: When a naked man is chasing a woman through an alley with a butcher's knife and a hard-on, I figure he isn't out collecting for the Red Cross!
Jag tror ingen hade kunnat spela Dirty Harry på ett bättre sätt än Clint Eastwood. Han gör det mesta med karaktären och han ger den både charm och en stenhård approach. Och filmen hade nog inte blivit lika lyckad utan den utmärkte Andrew Robinson som gör sitt livs roll som den psykopatiska mördaren. Han var egentligen emot våld och gillade inte manuset när han läste det (mest för att han inte förstod det har han själv sagt). Men regissören Don Siegel fick honom att bli mer realistisk i rollen och med perfekt resultat fick han honom att bli public enemy #1. Han fick till och med dödshot i verkligheten efter sin prestation, så bra och realistisk var han. San Francisco var (och är) en perfekt inspelningsplats och känslan av staden smittar av sig i filmen. Detta är och kommer förbli en av mina absoluta favoritfilmer, alla kategorier.

5 - Skådespelare
5 - Handling
5 - Känsla
4 - Musik
4 - Foto
--------------
23 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.8

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar