onsdag 4 maj 2011

The EnforcerTitel: The Enforcer
Genre: Action/Kriminaldrama/Thriller
Land: USA
År: 1976
Regi: James Fargo
I rollerna: Clint Eastwood, Tyne Daly, Harry Guardino, DeVeren Bookwalter

Handling: Dirty Harry, del tre. Ett gäng terrorister kidnappar San Franciscos borgmästare, och som om det inte var nog får Harry en kvinnlig kollega på halsen. Den framgångsrika formeln från de tidigare filmerna upprepas här och Harry är tillbaka brutalare och mer "dirty" än i föregångaren.

Omdöme: Denna tredje film om "Dirty Harry" går tillbaka till originalet i det avseendet att Harry Callahan nu kommer med sköna repliker igen och skjuter ner en hel del skurkar, precis som han ska göra. Det är då han är som mest effektiv och roligast att följa. Denna gång får han en kvinnlig partner, något han till en början har svårt att acceptera. Tillsammans blir de dock ett ganska sevärt par som både är lika och olika i mycket.

[Callahan learns he is being transferred to Personnel]
Harry Callahan: Personnel? That's for assholes!
Capt McKay: I was in Personnel for ten years.
Harry Callahan: Yeah...
Det jag gillar är att vi får följa Harry på lite andra uppdrag också, som oftast iofs har anknytning till huvudfallet. Men första fallet i filmen, när ett gäng tagit några människor gisslan i en affär, är skön och perfekt. De vill ha en bil och Harry ger dem en - genom att köra in den genom rutan på affären och sen skjuta alla skurkarna. Filmen kommer dock inte upp i samma klass som sina föregångare och det har mycket att göra med skurkarna och handlingen som inte är lika intressant som i de två tidigare filmerna. Det är hur som helst alltid kul att se "Dirty Harry in action", så gillar man dessa filmer ska man se den. Och man känner igen sig mer här än i föregångaren om man jämför med originalet. Kommentarerna och brutaliteten från Harry är bättre här, men självklart inte lika bra som i originalet.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
IMDb: 6.6


4 kommentarer:

 1. Själv så håller jag denna del som den svagaste än så länge. Jag har sista filmen kvar att se.

  Som du säger så är både skurkarna och handlingen alldeles för ointressant denna gång. Sen var det många one-liners som blev för mycket...lite för mycket ostdoft.

  Fjärde filmen bjuder återigen på en sinnessjuk skurk men även en vigilante. Så den är lite som första och andra filmerna kombinerad. Men dessvärre ändå inte i samma klass som dem.

  SvaraRadera
 2. Håller inte med dig denna gång ;) Personligen finner jag Sudden Impact (1983) som den svagaste i serien, mycket pga att jag inte gillar Sondra Locke och tycker den filmen inte har någon vidare handling.

  Ingen kommer i närheten av originalet Dirty Harry (1971), men Magnum Force (1973) tycker jag har en hel del bra, men saknar det lilla extra.

  SvaraRadera
 3. Smaken delad som baken, tydligen!! Min absoluta Dirty-favorit. Härliga replikskiften. Sen att Harry inte har så mycket värst över för kvinnliga assistenter ( i det här fallet ena halvan av Cagney & Lacey) är ju också så där väldigt grabbigt.

  SvaraRadera
 4. Inget slår originalet, men The Enforcer är den som är mest lik den sett till hur Harry uppträder, och det måste man gilla !

  SvaraRadera