tisdag 3 maj 2011

The Squid and the WhaleTitel: The Squid and the Whale
Genre: Drama/Komedi
Land: USA
År: 2005
Regi: Noah Baumbach
I rollerna: Jeff Daniels, Laura Linney, Jesse Eisenberg, Owen Kline

Handling: Fadern i en familj hävdar att han en gång har varit en stor författare men han nöjer sig nu med att jobba som lärare. När modern märker att hon har talang för att skriva så delas familjen av svartsjuka. De separerar och delar på vårdnaden om sina två söner. Modern börjar också träffa den ena sonens tennislärare medan fadern har en affär med en av sina elever, som hans ena son också är intresserad av.

Omdöme: Det här är ett typexempel på en film jag antagligen aldrig hade hört talas om eller sett om det inte var för IMDb. Iofs blev filmen Oscarsnominerad för bästa manus, men det hade jag helt missat. Filmen är baserad på regissören och manusförfattaren Noah Baumbachs liv i mitten av 80-talet när hans föräldrar skiljde sig. Filmen utspelar sig också på 80-talet och man lyckas få till en bra känsla av 80-tal genom klädstilen, frisyrerna och musiken. Men även atmosfären fångas upp på ett bra sätt.Filmen är väldigt rak, vågad och på många sätt känns den äkta. Man blandar skön humor med starkare frågor och tankeställningar. Det känns som filmen hamnar i en egen kategori av filmer så som t.ex. Me and You and Everyone We Know (2005), Lost in Translation (2003) och liknande filmer. Handlingen är bra och stark från början till slut, även om jag kanske hade önskat ett lite bättre slut som hade gett en lite mer nöjdhetskänsla. Nu slutar filmen lite tvärt och jag hade inte haft något emot ett par minuter till (den är endast 80 minuter lång). Trots att den inte är så lång får man ett bra grepp om ett flertal karaktärer och det gillar jag.Jag har så här i efterhand läst att Bill Murray skulle spela pappan, men tackade nej eftersom han ville ta ett break efter Broken Flowers (2005). Lite synd då jag tror han hade passat alldeles utmärkt. Å andra sidan gör Jeff Daniels en fläckfri prestation och känns även han rätt i rollen. Laura Linney gör även hon ett gediget jobb som den otrogna frun/mamman. Sönerna presterar bra, särskilt Jesse Eisenberg som är klippt och skuren för sin roll. Han påminner den del om en ung Ben Stiller i There's Something About Mary (1998). Den yngre sonen spelas av Owen Kline, som är son till Kevin Kline, och sköter sig också bra. En bisarr ung kille det där, karaktären alltså. I biroller syns även William Baldwin som skön och flummig tennistränare samt Anna Paquin som eleven som pappan och den äldre sonen blir intresserade av.

4 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
19 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.6

2 kommentarer:

 1. Kan tycka att det var bra att det blev Daniels. Tyckte han skötte sig utmärkt. Nu hade förmodligen Murray gjort det också men kul med variation. Murray hade ju så att säga fått göra några seriösa roller iom Andersons och Jarmuschs filmer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jojjenito: Finns inget att klaga på, Daniels skötte sig bra och var ett bra val.

   När ett sånt här drama är lyckat så kan det bli hur bra som helst.

   Radera