fredag 17 juni 2011

Hanna



Titel: Hanna
Genre: Action/Kriminalare/Mysterium/Thriller
Land: USA/Storbritannien/Tyskland
År: 2011
Regi: Joe Wright
I rollerna: Saoirse Ronan, Eric Bana, Cate Blanchett, Tom Hollander

Handling: En 16-årig flicka har uppfostrats av sin far att bli den perfekta mordmaskinen. Efter ett liv i vildmarken låter hon sig tillfångatas av den hänsynslösa underrättelsetjänst som jagar fadern. Allt i ett försök att komma åt den agent som mördade hennes mor.

Omdöme: Det första jag tänker på när jag ser filmen är att den känns väldigt europeisk. Nu är förvisso regissören Joe Wright britt, men stilen på filmen är europeisk (tysk, fransk) både handlings- och utseendemässigt. Stora delar av filmen är inspelade i Tyskland, men även det finska vinterlandskapet används flitigt i början av filmen. Förutom att filmen är inspelad i Europa, är filmen på sina ställen lite udda och har några konstiga karaktärer som dyker upp.



Nu finner jag upplägget med en ung tjej som kan ta sig an erfarna, professionella yrkesmän och likvidera dem som osannolikt. Det medför givetvis en viss reservation till filmen från min sida, men som tur är lyckas man hålla det på en bra nivå och förklarar varför hon kan lyckas med vad ingen annan skulle lyckas med. Det hjälper en del, men det är fortfarande svårt att övertyga mig att acceptera vad man tar del av. Nu är det tur att Saoirse Ronan, som spelar Hanna, gör en fin prestation och aldrig känns lillgammal vilket lätt hade förstört.



Förutom Saoirse Ronan ses Eric Bana som hennes far som tränat upp och lärt henne allt hon vet då de bott i vildmarken under hela hennes uppväxt. Som agenten som vill se henne och hennes far död övertygar Cate Blanchett inte riktigt på mig, även om hon är en duktig skådespelerska. Den karaktär jag tycker sticker ut mest är blonderade tyske nattklubbsägaren/lönnmördaren som spelas av duktige Tom Hollander (även bra i In the Loop (2009). Han gör helt klart mycket med rollen och bjuder på det lilla extra.



Två andra saker som sticker ut lite extra är fotot som bjuder på en del godbitar med bl.a. en lång tagning där man följer Eric Bana som avslutas med ett stort slagsmål. Även i regissörens Oscarsnominerade Atonement (2007) bjöds man på en härligt lång tagning, så det verkar vara något Joe Wright kan. Det andra är musiken av The Chemical Brothers som är lite annorlunda mot vad man är van vid att höra i en sån här typ av film. Kanske inte det bästa man hört, men tillräckligt bra och passande.



3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
4 - Musik
4 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.2

Trailer - Hanna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar