torsdag 23 juni 2011

InsidiousTitel: Insidious
Genre: Skräck/Mysterium/Thriller
Land: USA
År: 2010
Regi: James Wan
I rollerna: Patrick Wilson, Rose Byrne, Barbara Hershey, Lin Shaye

Handling: Josh och Renai har precis flyttat in i ett stort hus tillsammans med sina tre barn när en av sönerna är med om en olycka på vinden och mystiskt hamnar i koma. När han några månader senare får komma hem för att vårdas av familjen inträffar en rad oförklarliga och skrämmande händelser. Josh och Renai börjar misstänka att huset är hemsökt, men sanningen överträffar deras vildaste mardrömmar.

Omdöme: Männen bakom lyckade Saw (2004), regissören James Wan och manusförfattaren Leigh Whannell, har skapat denna övernaturliga skräckfilm som till en början fångar tittaren med sin kusliga stämning och uppbyggnad. Jag är inte så förtjust i övernaturliga skräckhistorier då de sällan lyckas fullfölja. Men några få har lyckats genom åren, främst en av mina favoriter i genren The Changeling (1980).Efter den ganska lyckade inledningen tappar filmen tyvärr allt mer när varelserna från "andra sidan" visar sig och man även träder in i denna övernaturliga värld. Jag tycker filmen då tappar sin kusliga stämning och övergår till att bli allt mer ointressant och på sina håll undermålig. Man går helt enkelt får långt och visar för mycket. Jag har alltid föredragit att låta fantasin ta över istället för att få allt serverat. Blir liksom inte lika spännande eller mystiskt som när man själv bara kan ana det värsta.Filmen har annars en del lyckade sekvenser och filmens look är det inget fel på. Karaktärerna är ganska bleka där man inte har någon att gilla eller något att hoppas på. Det är inte heller lika originellt som Saw var då man lånat mycket från andra kända skräckisar. Det behöver iofs inte alltid vara helt fel, men då ska man ändå ha en egen idé med det hela och gärna komma med något nytt också och det tycker jag inte man lyckas med här. Men det största problemet för mig är att man visar för mycket och det är inte särskilt bra när man gör det.

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.0

Trailer - Insidious

2 kommentarer:

  1. Håller verkligen inte med. Läskigaste jag sett på länge. Den där röda killen dök upp överallt i typ en månad efteråt.

    SvaraRadera
  2. Jag vet att många gillar filmen, men jag blev helt enkelt inte skrämd eller särskilt nöjd med utvecklingen. Har lite svårt för övernaturliga inslag så det hade nog mycket med det att göra.

    Samma sak med Drag Me to Hell (2009) som jag mest skrattade åt ;)

    SvaraRadera