tisdag 21 juni 2011

Source CodeTitel: Source Code
Genre: Mysterium/Sci-Fi/Thriller
Land: USA/Frankrike
År: 2011
Regi: Duncan Jones
I rollerna: Jake Gyllenhaal, Michelle Monaghan, Vera Farmiga, Jeffrey Wright

Handling: En soldat blir värvad till ett hemligt statligt program mot terrorism. Hans medvetande blir placerat i kroppen tillhörande ett vittne av ett terroristdåd. För att hitta den ansvarige för bombningen måste han genomleva händelsen gång på gång.

Omdöme: Efter sin hyllade och lyckade regidebut med Moon (2009) kastar sig regissören Duncan Jones återigen in i sci-fi genren. Denna gång får Jake Gyllenhaal ensam klara sig mitt i ett terroristdåd ombord på ett tåg i Chicago. Han spelar soldaten kapten Colter Stevens och är förvirrad. Han är helt säker på att han tjänstgör i Afghanistan som helikopterpilot. Hans enda kontakt med omvärlden är Christina (Vera Farmiga) som han ser via en monitor och som ger honom information om uppdraget och vad som egentligen försiggår.Jag tycker filmens idé är lite kul och kan ses som en blandning mellan Minority Report (2002) och The Butterfly Effect (2004) där Colter Stevens alltså blir placerad i en annan persons kropp ombord på ett tåg. Att det inte bara går ut på att hitta den skyldige utan även att hitta sanningen om sig själv och de han jobbar åt, gör att filmen fungerar som långfilm. För det blir lite upprepande då samma sekvens spelas upp om och om igen, fast så klart med olika vinklar. Ja, lite som man gjorde i klassiska Groundhog Day (1993) där ju huvudpersonen blir allt mer desperat och försöker ta sig utanför gränserna, likaså här.Jake Gyllenhaal går från klarhet till klarhet sedan han slog igenom med Donnie Darko (2001). Han känns avslappnad och liksom redo för variationen i sin karaktär. En som däremot inte funkar är Jeffrey Wright som jag tycker spelar över som "professorn" som leder projektet. Kanske även att hans karaktär är för clichéartad vilket stör mig. Och dataeffekterna vid explosionerna är inte helt övertygande alla gånger. Föredrar alltid äkta vara framför dataanimering, men det är givetvis svårt att göra i vissa fall.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.7

2 kommentarer:

  1. Haha, ja, Jeffrey Wright spelade verkligen över. Han förstörde delvis filmen för min del, jag kunde liksom inte ta den på allvar. En annan sak var att filmen liksom bröt mot sin egen uppsatta logik. Och så slutet som kändes... nja... beiget. Här hittas min recension:

    http://jojjenito.wordpress.com/2011/08/23/source-code/

    SvaraRadera
  2. Underbart att du håller med om Jeffrey Wright. Förstår inte om det var regissören eller han själv som valde att spela karaktären på det sättet, jobbigt var det iaf.

    SvaraRadera